09 Grudnia 2021

Z SERII OWOCE I WARZYWA: BAKŁAŻAN Drukuj

Bakłażan, inaczej oberżyna, znany również jako, bakman lub jajko krzewiaste - to powszechne nazwy psianki podłużnej, pochodzącej z tropikalnych rejonów. Roślina jednoroczna, należąca do rodziny psiankowatych.
W Europie oberżyna pojawiła się dzięki Maurom wędrującym z Indii do Hiszpanii. Ojczyzna flamenco początkowo nie zagwarantowała bakłażanowi rzeszy fanów – ówcześni Europejczycy nazywali go „szalonym jabłkiem” i wierzyli, że powoduje epilepsje, a nawet szaleństwo. Na jego walorach smakowych i niezwykłych właściwościach zdrowotnych poznali się natomiast Włosi, którzy spopularyzowali roślinę na tyle, że stała się ona jednym z głównych przysmaków kuchni śródziemnomorskiej.
Swoją popularność bakłażan zawdzięcza nie tylko wyjątkowej aparycji – gładka, ciemnofioletowa skórka zwraca uwagę niezwykłym kolorem, ale jest również źródłem antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Dzięki zawartości błonnika i kwasu chloro-genowego poprawia przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Bakłażan to również świetne źródło składników mineralnych takich jak potas, mangan, miedź, magnez, a także witaminy: C, K1, B6, B9. Ponadto warto wiedzieć, że jest bardzo niskokaloryczny – 100 gram bakłażana to jedynie 25 kalorii.
Niewiele osób wie, że z botanicznego punktu widzenia jadalna część bakłażana to owoc, a ściślej rzecz ujmując jagoda, a jego bliscy kuzyni z warzywniaka to ziemniaki, pomidor, papryka i tytoń.


Przepis na minipizzę z bakłażana:
Składniki:
•    2 bakłażany
•    3 - 4 pieczarki
•    kilka plastrów szynki włoskiej
•    mozarella lub ser żółty
•    pomidor malinowy lub pomidory w puszce
•    sól (najlepiej ziołowa)
•    zioła prowansalskie
•    opcjonalnie: czerwona cebula, chili, świeża bazylia
Bakłażana myjemy, kroimy w cienkie plastry o grubości około pół cm każdy i delikatnie oprószamy solą. Piekarnik nagrzewany do 200 stopni i pieczemy bakłażany przez 5 minut.
W tym czasie przygotowujemy pieczarki, obierając je i krojąc z drobne plasterki. Szynkę kroimy w cienkie paski, ser ścieramy na tarce.

Pomidory redukujemy na patelni z rozgrzaną oliwą i podsmażoną cebulką. Po odparowaniu części wody dodajemy zioła prowansalskie, odrobinę soli i szczyptę cukru, opcjonalnie odrobinę chili.

Po wyjęciu bakłażanów z piekarnika każdy plaster smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy szynkę, pieczarki i posypujemy serem. Tak przygotowane pizzerki wstawiamy ponownie do piekarnika na około 10-12 minut, aż ser się rozpuści i ładnie zrumieni.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy listkami świeżej bazylii. (źródło: kwestia smaku)
Smacznego!
Agata Polegaj
WIORIN o/Nowa Sól