10 Maja 2021

Wieści z terenu Drukuj

Dieta człowieka może być bardzo urozmaicona. Można wykorzystać „produkty natury”. Zbieramy je z łąk, ogrodów, zadrzewień, lasów. W okresie wiosennym można wykorzystać liście np. pokrzywy, buka zwyczajnego. W czasie lata i jesieni zbieramy owoce (jagody, leśne maliny i jeżyny) oraz grzyby (podgrzybki, rydze, kurki). Przedstawiam na zdjęciach pomysły wykorzystania „tego, co natura dała”. Zebrałam liście buka zwyczajnego i pokrzywy - zrobiłam sałatki i jajka faszerowane; jagody mrożone dodałam do ciasta i deseru oraz zrobiłam dżem z jeżyn leśnych. Jesienią zebrałam grzyby i zrobiłam przetwory w occie lub zasoliłam oraz zamroziłam wcześniej blanszowane lub podsmażone na maśle. Ponadto polecam bardzo smaczną konfiturę z owoców jarzębiny i żurawiny-wspaniały dodatek do mięsa oraz syropy z kwiatów mniszka lekarskiego i bzu czarnego. Obecnie można przyrządzać sałatki z liści pokrzywy, mniszka, buka – sprawdziłam pyszne sałatki. Będzie to ciekawy akcent na stole. Tylko  trzeba pamiętać: nie niszczymy żadnych upraw oraz trzeba upewnić się czy dana roślina jest jadalna dla człowieka. Może ktoś podzieli się swoją pomysłowością „dietetyczną”?
Tekst i zdjęcia: Aleksandra Leśniak