Dzień czosnku przypada na 19 kwietnia Drukuj
Czosnek należy do rodziny amarylkowatych istnieje około 260 gatunków tej rośliny - w Polsce 16. Czosnek jest uprawiany od ok. 5 tyś. lat. Używany jako przyprawa, ale ma sporo właściwości leczniczych, a nawet przypisuje mu się działanie magiczne.
Właściwości wirusobójcze, bakteriobójcze czosnek zawdzięcza przejściu alliny w allicynę, która w ząbkach czosnku powstaje po zmiażdżeniu. Do potraw czosnek powinien być dodawany kilka minut po zmiażdżeniu. Czosnek jest bogaty w olejki eteryczne, zawiera witaminy z grupy B i C, flawonoidy oraz żelazo, potas i magnez.
Spożywanie czosnku może przyczynić się do obniżenia cholesterolu, ciśnienia tętniczego oraz poziomu cukru we krwi. Łagodzi bóle głowy oraz ułatwia zasypianie. Czosnek stosuje się w profilaktyce przeziębień, infekcji, czy chorób serca.
W Europie środkowej wierzono, że czosnek chroni przed czarną magią i wampirami. Na polskich wsiach czosnek był uznawany za ziele chroniące przed działaniem czarownic i odstraszające złe duchy.
W Afryce rybacy smarują się czosnkiem w celu odstraszania krokodyli.
Światowym liderem produkcji czosnku są Chiny. Szacuje się ze około 75% zbiorów czosnku pochodzi stamtąd. Następne w kolejności Indie wytwarzają 4% produkcji światowej, Korea Południowa 3%, USA 2 %.
Powierzchnia uprawy czosnku w Polsce: 1980,02 ha (dane ARiMR za rok 2021)
Województwo |
Pow. uprawy czosnku w 2021 r. w ha |
Dolnośląskie |
64,90 |
Kujawsko - pomorskie |
42,93 |
Lubelskie |
202,02 |
Lubuskie |
6,63 |
Łódzkie |
70,27 |
Małopolskie |
871,98 |
Mazowieckie |
18,33 |
Opolskie |
22,24 |
Podkarpackie |
35,09 |
Podlaskie |
4,24 |
Pomorskie |
26,43 |
Śląskie |
15,70 |
Świętokrzyskie |
511,78 |
Warmińsko -mazurskie |
17,68 |
Wielkopolskie |
31,37 |
Zachodniopomorskie |
38,41 |
Tekst: Aleksandra Wolniewicz.
Zdjęcia: Wikipedia