19 Kwietnia 2022

Dzień czosnku przypada na 19 kwietnia Drukuj

Czosnek należy do rodziny amarylkowatych istnieje około 260 gatunków tej rośliny - w Polsce 16. Czosnek jest uprawiany od ok. 5 tyś. lat. Używany jako przyprawa, ale ma sporo właściwości leczniczych, a nawet przypisuje mu się działanie magiczne.
Właściwości wirusobójcze,  bakteriobójcze czosnek zawdzięcza przejściu alliny w allicynę, która w ząbkach czosnku powstaje po zmiażdżeniu. Do potraw czosnek powinien być dodawany kilka minut po zmiażdżeniu. Czosnek jest bogaty w olejki eteryczne, zawiera witaminy z grupy B i C, flawonoidy oraz żelazo, potas i magnez.
Spożywanie czosnku może przyczynić się do obniżenia cholesterolu, ciśnienia tętniczego oraz poziomu cukru we krwi. Łagodzi bóle głowy oraz ułatwia zasypianie. Czosnek stosuje się w profilaktyce przeziębień, infekcji, czy chorób serca.
W Europie środkowej wierzono, że czosnek chroni przed czarną magią i wampirami. Na polskich wsiach czosnek był uznawany za ziele chroniące przed działaniem czarownic i odstraszające złe duchy.
W Afryce rybacy smarują się czosnkiem w celu odstraszania krokodyli.
Światowym liderem produkcji czosnku są Chiny. Szacuje się ze około 75% zbiorów czosnku pochodzi stamtąd. Następne w kolejności Indie wytwarzają 4% produkcji światowej, Korea Południowa 3%, USA  2 %.
Powierzchnia uprawy czosnku w Polsce: 1980,02 ha (dane ARiMR za rok 2021)

 

Województwo

Pow. uprawy czosnku w 2021 r. w ha

Dolnośląskie

64,90

Kujawsko - pomorskie

42,93

Lubelskie

202,02

Lubuskie

6,63

Łódzkie

70,27

Małopolskie

871,98

Mazowieckie

18,33

Opolskie

22,24

Podkarpackie

35,09

Podlaskie

4,24

Pomorskie

26,43

Śląskie

15,70

Świętokrzyskie

511,78

Warmińsko -mazurskie

17,68

Wielkopolskie

31,37

Zachodniopomorskie

38,41

 

 

 

Tekst: Aleksandra Wolniewicz.

Zdjęcia: Wikipedia


lista aktualności