UPRAWA SORGO - JESZCZE NIEZBYT POPULARNA Drukuj
Inspektorzy WIORIN w Poznaniu Oddział w Międzychodzie mieli przyjemność uczestniczyć w Dniach Międzyplonów i Sorga. Warsztaty polowe odbyły się w jednym z gospodarstw rolnych powiatu międzychodzkiego. Podczas spotkania zaprezentowano różne mieszanki międzyplonów w zależności od ich przeznaczenia, sprzęt wykorzystywany do siewu i uprawy bezorkowej oraz bardzo ciekawą roślinę jaką jest sorgo.
Sorgo (Sorghum bicolor) jest gatunkiem zboża należącym do rodziny wiechlinowatych. Jego produkcja na świecie znajduje się na 5 miejscu. W Azji i Afryce ma szczególne znaczenie w żywieniu ludzi, natomiast w Ameryce uprawiania jest głównie jako pasza dla zwierząt. W Europie roślina ta uprawiana jest na mniejszą skalę, a w Polsce szacuje się, że została wysiana na blisko 9 tys. ha, z czego około 2 tys. ha stanowi uprawa na ziarno, reszta przeznaczona jest na kiszonkę. W stosunku do poprzednich lat uprawa sorga ma tendencje wzrostową.
Sorgo pod wieloma względami jest bardzo podobne do kukurydzy. Zarówno pod względem wyglądu, fizjologii rozwoju, agrotechniki, jak i kierunków wykorzystania.
Kluczowe informacje dotyczące uprawy sorga:
- Wysiew wykonuje się w momencie, gdy gleba ogrzeje się do 14-16oC, zwykle po 15 maja,
- Bardzo dobrze sobie radzi na słabszych glebach. Najlepiej rozwija się na glebach lekkich i piaszczystych o dobrej przepuszczalności,
- Relatywnie małe wymagania pokarmowe, nadmiar azotu może powodować wyleganie lub wydłużenie wegetacji,
- Zwalczanie chwastów wykonuje się głównie przed siewem lub przed wschodami,
- Ma bardzo głęboki system korzeniowy, dobrze sobie radzi podczas suszy, roślina ma małe wymaganie wodne.
- Zbiór na ziarno odbywa się odpowiednio ustawionym kombajnem zbożowym.
Sorgo, ze względu na odporność na stresy pogodowe, potencjalnie wysokie plony i szeroki zakres wykorzystania można uważać za jedną z najbardziej przyszłościowych roślin. Obecnie uprawy sorga w Polsce są wolne od dużego nasilenia patogenów i szkodników. Należy jedynie stosować prawidłowo zaprawiony kwalifikowany materiał siewny. Na rynku dostępne są odmiany uprawiane na ziarno, kiszonkę oraz takie odmiany, które można przeznaczyć zarówno na ziarno i kiszonkę. Zaletą uprawy sorga jest fakt, że nie interesują się nim dzikie zwierzęta. Zarówno termin wysiewu sorga, jak i jego zbiór, przypadają w okresach mniejszej intensywności prac polowych.
Ogromną dawkę wiedzy podczas spotkania na temat uprawy sorga przekazali: Pan prof. UPP dr hab. Tomasz Piechota z katedry Agronomii UP w Poznaniu, Mariusz Kopeć z KWS Polska oraz jeden z gospodarzy Pan Kacper Piechota.
Autorzy tekstu i zdjęć: Adam Krzyżański, Magdalena Małecka, Barbara Synoradzka
Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity Dz. U. z 2022 r. poz.2509). WIORiN wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem podania źródła i odnośnika do adresu strony internetowej http://piorin.gov.pl/wiorin/wielkpopolskie