TRZY INSPEKCJE NA STRAŻY BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI Drukuj
9 lat temu, 20 stycznia 2015 r. podpisane zostało pierwsze porozumienie w sprawie współdziałania Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz Inspekcji Ochrony Środowiska w zakresie zapewnienia produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego. W ramach porozumienia rokrocznie przeprowadzane są wspólne kontrole u producentów rolnych w celu objęcia gospodarstwa kompleksową kontrolą w zakresie stosowania nawozów i środków ochrony roślin. Pobierane są także próby roślin do badań pod kątem obecności pozostałości środków ochrony roślin, metali szkodliwych dla zdrowia oraz azotanów a także próby gleby do badań pod kątem metali ciężkich.
Inspektorzy WIORiN w Poznaniu Oddział w Międzychodzie wraz z inspektorami PSSE w Międzychodzie przeprowadzili wspólna kontrolę w jednym z gospodarstw rolnych na terenie powiatu międzychodzkiego.
Ze strony WIORiN w Poznaniu kontrola dotyczyła prawidłowości stosowania środków ochrony roślin. Podczas takiej kontroli w szczególności zwraca się uwagę na następujące zagadnienia:
- Prawidłowość wykonywania zabiegów środkami ochrony roślin z uwzględnieniem przestrzegania zasad integrowanej ochrony roślin,
- Analiza zastosowanych środków ochrony roślin pod względem dopuszczenia ich do stosowania oraz terminu ważności,
- Przestrzeganie zapisów etykiety środka ochrony roślin,
- Posiadanie przez wykonującego zabieg ochrony roślin wymaganych kwalifikacji,
- Stan techniczny sprzętu przeznaczonego do stosowania środków ochrony roślin,
- Sposób postępowania z opakowaniami po zużytych środkach ochrony roślin,
- Warunki przechowywania środków ochrony roślin oraz ich przygotowywania do zastosowania,
- Postępowania z resztkami cieczy użytkowej po zabiegu z zastosowaniem środków ochrony roślin oraz postępowanie podczas czyszczenia sprzętu przeznaczonego do stosowania środków ochrony roślin.
W uzasadnionych przypadkach pobierane są próby płodów rolnych do badań pod kątem obecności pozostałości środków ochrony roślin.
Podejmowane działania mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności wprowadzanej do obrotu. Współpraca pomiędzy różnymi instytucjami oraz edukacja producentów rolnych w zakresie prawidłowego stosowania środków ochrony roślin mają kluczowe znaczenie w zapobieganiu nieprawidłowościom, co służy rozwojowi rolnictwa, z poszanowaniem ochrony środowiska i zdrowia konsumentów.
Autorki tekstu i zdjęć: Magdalena Małecka i Barbara Synoradzka
Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity Dz. U. z 2022 r. poz. 2509). WIORiN wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem podania źródła i odnośnika do adresu strony internetowej http://piorin.gov.pl/wiorin/wielkopolskie