24 Maja 2024

SZKOLENIE W RAMACH PROJEKTU „BETTER TRAINING FOR SAFER FOOD” Drukuj

W dniach 18-21 marca 2024 r. w miejscowości Bari, na południu Włoch odbyło się szkolenie w ramach projektu „Better Training for Safer Food”. W szkoleniu wzięły udział pracownice Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Poznaniu: Natalia Iwińska – Starszy Inspektor oraz Zuzanna Osorio – Specjalista, z Działu Ochrony Roślin i Nawozów.

W szkoleniu wzięło udział łącznie 30 osób z 15 państw. Uczestnicy pochodzili z Polski, Belgii, Bułgarii, Cypru, Finlandii, Grecji, Węgier, Włoch, Łotwy, Macedonii Północnej, Holandii, Portugalii, Serbii, Hiszpanii oraz Turcji.

Tematyka szkolenia koncentrowała się na zrównoważonym stosowaniu pestycydów, ze szczególnym uwzględnieniem integrowanej ochrony roślin przed szkodnikami. Kurs podzielony był na część teoretyczną i praktyczną, obejmującą ćwiczenia w grupach oraz wizytę w gospodarstwie, zajmującym się w głównej mierze uprawą warzyw z rodziny kapustowatych (Brassicaceae).

Celem szkolenia było zapoznanie się z tematyką ram prawnych i wymogów dotyczących powyższej tematyki w państwach członkowskich (oraz kandydujących) Unii Europejskiej, na podstawie Dyrektywy 2009/128/WE, a także wymiana doświadczeń i spostrzeżeń między uczestnikami kursu, w zakresie wdrażania integrowanej ochrony roślin w poszczególnych krajach.

 

Autorzy tekstu i zdjęć: Natalia Iwińska, Zuzanna Osorio

 

Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim  i prawach pokrewnych (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 2509). WIORiN wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem podania źródła i odnośnika do adresu strony internetowej http://piorin.gov.pl/wiorin/wielkopolskie


lista aktualności