MINI KIWI – ROŚLINY CORAZ BARDZIEJ POPULARNE W POLSCE Drukuj
W ramach urzędowej kontroli zdrowotności producentów, zarejestrowanych w Urzędowym Rejestrze Podmiotów Profesjonalnych, prowadzonym przez Wielkopolskiego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa, pracownicy Oddziału w Nowym Tomyślu przeprowadzają lustracje sadzonek i krzewów matecznych roślin Actinidia arguta oraz Actinidia kolomikta, z których pozyskuje się sadzonki, tych wciąż jeszcze mało znanych w Polsce roślin.
Celem kontroli urzędowych jest m.in. weryfikacja przeprowadzanych przez podmiot kontroli zdrowotności. Na roślinach prowadzi się lustracje pod kątem występowania takich organizmów jak: Popillia Japonica (chrząszcz podlegający obowiązkowi zwalczania), Pseudomonas syringae pv. actinidiae bakteria - jest regulowanym agrofagiem nie kwarantannowym (tzw. RAN) - rośliny przemieszczane w UE muszą być wolne od tego agrofaga), Scirtothrips dorsalis (wciornastek podlegający obowiązkowi zwalczania). Ponadto w ramach planu wieloletniego lustruje się sadzonki pod kątem występowania organizmów Meloidogyne chitwoodi (guzak amerykański) oraz Meloidogyne fallax (guzak holenderski). W Polsce obydwa gatunki guzaków podlegają obowiązkowi zwalczania.
Actinidia arguta (aktinidia ostrolistna) oraz Actinidia kolomikta (aktinidia pstrolistna) to gatunki pochodzące z Azji Wschodniej. Są pnączami dorastającymi nawet do 50m (w Polsce do 10m). Sama uprawa nie jest trudna i można powodzeniem prowadzić ją w ogródku. Rośliny te są odporne na mrozy, wykazują dużą odporność na choroby i szkodniki co sprawia, że stosowanie środków ochrony roślin jest zbędne. Problemem w uprawie może być wczesna wegetacja i wiosenne przymrozki które są groźne dla owoców (potrzeba do 150 dni bez przymrozków aby zaowocować). Z jednej dorosłej rośliny można uzyskać 10–20 kg owoców. Pierwsze owoce pojawiają się 3–4 lata po posadzeniu. Owoce mini kiwi na pierwszy rzut oka wyglądają jak duży agrest i w niczym nie przypominają owoców kiwi znanych z półek sklepowych. Nie trzeba ich obierać ze skórki, można zjadać w całości bo mają delikatną, jadalną skórkę. Zjadając owoce mini kiwi wzmacniamy odporność organizmu (duża zawartość witaminy C), regulujemy pracę układu pokarmowego, chronimy układ sercowo-naczyniowy.
Niestety długotrwałe przymrozki które wystąpiły w kwietniu i maju tego roku na plantacji owocującej spowodowały straty w produkcji owoców sięgające 100%. Obecnie na plantacji są prowadzone prace pielęgnacyjne (przycinanie pędów) mające na celu przygotowanie roślin Actinidia do owocowania w kolejnym sezonie.
Autor tekstu: P. Tomaszewski, Z. Stefańska, M. Piechowiak
Autor zdjęć: P. Tomaszewski, A. Kołtun
Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2019, poz. 1231 z późn. zm.). WIORiN wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem podania źródła i odnośnika do adresu strony internetowej http://piorin.gov.pl/wiorin/wielkopolskie