03 Października 2024

JESIEŃ – INSPIRUJĄCA PORA ROKU Drukuj

Rolnicy przez cały rok intensywnie pracują nad produkcją zdrowych warzyw i owoców, a inspektorzy Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Poznaniu Oddział we Wrześni przez cały rok prowadzą nadzór w gospodarstwach je wytwarzających. Prowadzą kontrole oraz pobierają próby warzyw i owoców do badań laboratoryjnych. Zarówno rolnicy, jak i inspektorzy dbają oto, aby jesienią na stoły nas konsumentów trafiły zdrowe produkty żywnościowe, z których powstaną jesienne ciasta, zupy i przetwory.

 

„Mimozami jesień się zaczyna, złota, krucha i miła …” tak śpiewał Czesław Niemen.

 

A skoro nadeszła jesień, to jest to najlepszy czas na korzystanie z tego co nam ona oferuje. Jesień to nie tylko kolejna pora roku. Jesień czaruje kolorami i oferuje nam szeroką gamę darów - pięknych pejzaży, kolorowych drzew, widoków dojrzewających owoców oraz dary leśnej natury. Jesień to kolorowe liście, urokliwe wrzosy, żołędzie, szyszki, kasztany, jarzębina, jadalne grzyby, a przede wszystkim zdrowe owoce i warzywa. Wraz z jesienią przyszedł czas zbiorów, a co za tym idzie przyszedł czas ich konsumpcji.

 

Jesień to także bardzo barwna pora dla naszej diety. Możemy bowiem komponować dania z sezonowych produktów i smaczne jesienne przetwory o niepowtarzalnym aromacie i wartościach odżywczych. Czas korzystania z najlepszych warzyw i owoców takich jak: dynia, cukinia, jarmuż kapusta, brukselka, pasternak, brokuły, buraki, jabłka, gruszki, śliwki i winogrona. Dzięki tak bogatej i kolorowej ofercie jesiennych darów możemy dostarczyć  swojemu organizmowi tego, co najlepsze psychicznie i kulinarnie.

 

Warto pokusić się o przełamanie stereotypów i wypróbować czegoś nowego i smacznego. A może muffinki z dyni?

A oto przepis na pyszne muffinki dyniowe, które zawsze się udają. Puszyste, wilgotne z lukrem cytrynowym ... po prostu idealne!!!

 

Składniki:

Ciasto:

200 g tartej dyni

200 g mąki pszennej

4 średnie jajka

150 g cukru drobnego

120 g oleju roślinnego

łyżeczka cynamonu

po łyżeczce sody i proszku do pieczenia

60 - 100 g pokruszonej  czekolady

Lukier:

1-2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny

pół szklanki cukru pudru

 

Przygotowanie:

Surową dynię zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Białka jajka ubić z cukrem na pianę, a następnie wymieszać z  żółtkami. Do takiej masy dodawać partiami mąkę, olej, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać z dynią i czekoladą.

Muffinki  dyniowe pieczemy w papierowych papilotkach z pergaminu około 35 minut w 170-180oC.

Przestudzone można udekorować cytrynowym lukrem i pestkami dyni.

 

„Złote”, a takie skromne i proste!! Smacznego!!

 

Autor tekstu: K. Szybiak- Jasińska

Autor zdjęć: K. Szybiak- Jasińska, M.Bosacka, K. Wolicki

 

Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim  i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2019, poz. 1231 z późn. zm.). WIORiN wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem podania źródła i odnośnika do adresu strony internetowej http://piorin.gov.pl/wiorin/wielkopolskie


lista aktualności