09 Sierpnia 2024

INSPEKTORZY WIORIN W POZNANIU "BUSZOWALI W ZBOŻU" Drukuj

Na początku lipca, w ramach planu kontroli rocznych z zakresu nadzoru fitosanitarnego pracownicy Oddziału w Chodzieży przeprowadzili lustracje upraw zbóż w celu oceny upraw pod kątem występowania organizmów niekwarantannowych. Kontroli wizualnej podlegały plantacje żyta oraz pszenicy. Pierwsze z wymienionych były kontrolowane pod kątem występowania sporyszu zbóż i traw (Claviceps purpurea), natomiast drugie pod kątem fuzariozy kłosów zbóż (Fusarium spp.). W roku 2024 było to 5 plantacji żyta oraz 5 plantacji pszenicy.                              

Sprawcami obu chorób są grzyby. Sporysz zbóż i traw objawia się w dość charakterystyczny sposób. Podczas dojrzewania ziarna z kłosów wyrastają ciemne, brunatne lub fioletowe sklerocja. W przeciwieństwie do wielu innych chorób pochodzenia grzybowego sporyszu nie można zwalczać metodami chemicznymi takimi jak zaprawianie ziarna siewnego czy stosowanie fungicydów. Do zastosowania możliwe są jedynie metody niechemiczne, na przykład: stosowanie płodozmianu (zmniejszenie udziału upraw roślin zbożowych), stosowanie kwalifikowanego materiału siewnego.

Objawy fuzariozy kłosów na pszenicy są natomiast trudniejsze do rozpoznania. Jest to bielenie kłosów, przedwczesne żółknięcie plewek oraz pojawienie się pomarańczowego lub różowego nalotu grzybni. Ziarna z takich kłosów są porażone przez grzyby. Podczas zwalczania fuzariozy, bardzo ważna jest prewencja (płodozmian, przyspieszenie mineralizacji resztek pożniwnych). Jednakże w przypadku tej choroby istnieje możliwość wykonania oprysku środkami chemicznymi, które są przeznaczone do zwalczania tego rodzaju grzybów.

Należy dodać, że obie choroby powodują powstawanie mykotoksyn, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Do zatrucia może dojść poprzez spożywanie pieczywa a nawet produktów mlecznych (karmienie zwierząt paszą z mykotoksynami). Monitoring plantacji zbóż prowadzony przez Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa, przyczynia się do zapewnienia bezpieczeństwa produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego.

 

Autor tekstu: Jagoda Swadzyniak

Autor zdjęć: Agnieszka Nawrot, Jagoda Swadzyniak

 

Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim  i prawach pokrewnych (tekst jednolity Dz. U. z 2022 r. poz.2509). WIORiN wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem podania źródła i odnośnika do adresu strony internetowej http://piorin.gov.pl/wiorin/wielkopolskie


lista aktualności