13 listopada przypada Dzień Placków Ziemniaczanych Drukuj
Placki ziemniaczane to dobry pomysł na jesienny obiad, ponieważ ziemniaki bogate są w węglowodany, które dodają nam energii, a usmażone na złocisty kolor kojarzą się z jesiennymi liśćmi.
Placki ziemniaczane można podawać z różnymi dodatkami w zależności od gustu: na słodko lub z sosem grzybowym albo z kwaśną śmietaną, która doskonale balansuje tłustość placków, ale nie o samych plackach chcę wspomnieć tylko przypomnieć o obowiązkach producentów uprawiających ziemniaki.
Zgodnie z regulacjami unijnymi, ziemniaki mogą być wprowadzane i przemieszczane na terytorium Unii Europejskiej (w tym Polski) przez podmioty profesjonalne, jeśli są spełnione następujące wymagania:
a) producenci, dystrybutorzy, importerzy i eksporterzy ziemniaków są wpisani do urzędowych rejestrów w państwach członkowskich Unii Europejskiej
PRODUCENCIE ZIEMNIAKÓW !!!
- uprawiasz bulwy ziemniaka inne niż sadzeniaki na dowolnej powierzchni i wprowadzasz te bulwy do obrotu
- uprawiasz bulwy ziemniaka inne niż sadzeniaki na powierzchni większej niż 1,5 ha, pomimo że nie wyprowadzasz tych bulw z gospodarstwa
PODLEGASZ WPISOWI DO URZĘDOWEGO REJESTRU PODMIOTÓW PROFESJONALNYCH
b) ziemniaki są wolne od agrofagów kwarantannowych dla Unii i spełniają wymagania zdrowotnościowe określone w przepisach fitosanitarnych, a w przypadku sadzeniaków ziemniaka – spełniają również wymagania jakościowe określone w przepisach z zakresu nasiennictwa,
PIORiN sprawuje nadzór nad bezpieczeństwem fitosanitarnym przeprowadzając kontrole u producentów ziemniaka połączone z pobieraniem prób do badania laboratoryjnego w kierunku występowania bakterii Clavibacter sepedonicus (sprawcy bakteriozy pierścieniowej) i bakterii Ralstonia solanacearum wywołującej chorobę ziemniaków zwaną śluzakiem (brązową zgnilizną lub brunatną zgnilizną ziemniaka). Na dzień dzisiejszy na terenie województwa lubuskiego na 440 pobranych prób wykryto tylko 3 ogniska obecności Clavibacter sepedonicus.
c) opakowania sadzeniaków ziemniaka zaopatrzone są odpowiednio w paszport roślin połączony z etykietą kwalifikacji lub w przypadku ziemniaków innych niż przeznaczone do sadzenia przesyłki są zaopatrzone w inne oznakowanie wynikające z rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/2072 z dnia 28 listopada 2019r.
Numer wpisu do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych (URPP) umieszcza się w sposób czytelny, trwały i widoczny na opakowaniu bulw ziemniaków lub – w przypadku transportu bulw ziemniaków luzem – w dokumentach towarzyszących. Numer wpisu do URPP składa się z dwuliterowego kodu państwa członkowskiego (PL), łącznika i numeru rejestracyjnego danego podmiotu profesjonalnego:
Autor: Dagmara Dubiniec - WIORiN O/Międzyrzecz