Seminarium „Produkcja ziemniaka z zachowaniem zasad bioasekuracji fitosanitarnej” Drukuj
Seminarium „Produkcja ziemniaka z zachowaniem zasad bioasekuracji fitosanitarnej”
Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie, 17 kwietnia br. w miejscowości Komorniki k. Działdowa, zorganizował seminarium pn. „Produkcja ziemniaka z zachowaniem zasad bioasekuracji fitosanitarnej”.
W wydarzeniu wzięły udział osoby zainteresowane tematyką uprawy ziemniaka, rolnicy oraz przedstawiciele instytucji okołorolniczych.
Jednym z prelegentów był przedstawiciel WIORiN w Olsztynie – kierownik Działu Nadzoru Fitosanitarnego Artur Borkowski.
Przedstawiciel WMODR Pani Maja Jurczak, główny specjalista ds. produkcji roślinnej, przedstawiła uczestnikom tematykę spotkania, rolę WMODR we wspieraniu rolników oraz specyfikę uprawy ziemniaków w naszym województwie.
Pani dr Milena Pietraszko z IHAR Oddział w Jadwisinie podczas swojego wykładu „Choroby ziemniaka ze szczególnym uwzględnieniem bakteriozy pierścieniowej” bardzo interesująco opowiadała m.in. o możliwych źródłach zakażenia, zapobieganiu i tym, dlaczego ta groźna choroba kwarantannowa ziemniaka jest tak trudna do wyeliminowania.
Przedstawiciel WIORiN w Olsztynie omawiając tematykę bioasekuracji fitosanitarnej, oprócz zagadnień obejmujących kwestie zdrowotnościowe w produkcji towarowej ziemniaków i działań urzędowych PIORiN w aspekcie nadzoru nad ograniczeniem rozprzestrzeniania się agrofagów kwarantannowych ziemniaka, przypomniał o obowiązku wpisu do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych w przypadku wyprowadzania z gospodarstwa wyprodukowanych przez siebie ziemniaków i/lub uprawy ziemniaków na powierzchni powyżej 1,5 ha.
Nie zabrakło także praktycznych wskazówek przedstawiciela firmy Procam dotyczących nawożenia plantacji towarowych ziemniaków w bieżącym sezonie.
Na zakończenie wydarzenia producent ziemniaków z naszego województwa – Pani Agnieszka Tołłoczko-Wróbel podzieliła się z zebranymi swoimi doświadczeniami w produkcji ziemniaków.