Dzień Polskiej Borówki Drukuj
1 lipca to dzień, gdy obchodzimy Międzynarodowy Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki - święto wszystkich, którzy chcą żyć zdrowo i promować wartość owoców.
Borówka wysoka to ulubiony owoc świata, który od blisko 50 lat uprawiany jest w naszym kraju. Jesteśmy jako Polacy, z wynikiem 1,83 kg na osobę, jej największymi konsumentami na świecie. W Polsce mamy bardzo dobry klimat do uprawy roślin jagodowych, jesteśmy też jako kraj jej wielkim eksporterem.
Borówki słusznie zapracowały na miano superowocu – są nieocenione w zapobieganiu czynnikom ryzyka chorób cywilizacyjnych – miażdżycy, cukrzycy, otyłości czy zespołowi metabolicznemu. Spowalniają procesy starzenia komórek, działają przeciwwolnorodnikowo i ochronnie na struktury DNA. Do tego mają niewiele kalorii, tzw. wysoką gęstość odżywczą, są bogate w aktywne związki roślinne o działaniu prozdrowotnym.
Dzień Polskiej Borówki to inicjatywa plantatorów w celu propagowania jej właściwości zdrowotnych i smakowych. Ustanowiony w 2017 roku na dzień 1 lipca - jako symboliczna data otwarcia sezonu, jest doskonałą okazją do delektowania się tym owocem XXI wieku. Jest także świętem jej producentów, którzy stworzyli modę na polską borówkę na świecie.
W tym roku sezon zbioru tych wartościowych owoców jest nieco wcześniej, warto więc rozpocząć degustacje pierwszych tegorocznych owoców i wypracować nawyk ich codziennej konsumpcji.
Źródło:
https://www.sadownictwo.com.pl/1-lipca-dzien-polskiej-borowki-ii