Czy wiesz co jesz? – o zdrowiu i pochodzeniu żywności na konferencji WIJHARS w Olsztynie Drukuj
Na zaproszenie Warmińsko-Mazurskiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych mieliśmy możliwość uczestniczenia 12 czerwca 2024 r. w Warmińsko-Mazurskim Urzędzie Wojewódzkim w konferencji pt. „Czy wiesz co jesz? – o zdrowiu i pochodzeniu żywności” zorganizowanej pod patronatem Wojewody Warmińsko-Mazurskiego.
Wydarzenie zostało przeprowadzone we współdziałaniu z Warmińsko-Mazurskim Wojewódzkim Lekarzem Weterynarii, Dyrektorem Oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz Dziekanem Wydziału Nauki o Żywności UWM.
Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Olsztynie reprezentowała p. Mariola Osińska-Zduniuk - p.o. Wojewódzki Inspektor.
W trakcie wystąpień prelegentów i zaproszonych gości, p. Radosław Król Wojewoda Warmińsko-Mazurski, zwrócił uwagę na to, jak istotna jest jakość i bezpieczeństwo żywności, oraz rola służb, w tym PIORiN, w zapewnieniu tych celów.
Pan Ryszard Piórkowski - Warmińsko-Mazurski Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, otwierając konferencję, powitał wszystkich uczestników oraz przybliżył działalność WIJHARS w Olsztynie.
Również p. Janusz Dzisko - Warmińsko-Mazurski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny przypominając, że polska żywność jest niezwykle istotna dla naszej gospodarki, ceniona również za granicą, podkreślił ogromną rolę współpracy służb.
By być odpowiednio przygotowanym na reagowanie w przypadkach zagrożenia ważna jest współpraca służb w łańcuchu bezpieczeństwa żywności.
Warmińsko-Mazurski Wojewódzki Lekarz Weterynarii - Jerzy Koronowski niezwykle interesująco opowiadał o tym, czym można zastąpić antybiotyki w chowie zwierząt.
P. dr inż. Joanna Ciborska, adiunkt w Katedrze Żywienia Człowieka Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie UWM wytłumaczyła uczestnikom jak można wykorzystać informacje z etykiet produktów w podejmowaniu decyzji o zakupie produktów żywnościowych.
Na zakończenie spotkania wysłuchaliśmy wystąpienia p. Katarzyny Iwaniszczuk z Wydziału Kontroli – Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie o znaczeniu marketingu w oznakowaniu środków spożywczych.
Konferencja kierowana była do szerokiego spectrum odbiorców, gdyż wszyscy jesteśmy konsumentami artykułów rolno-spożywczych i codziennie dokonujemy wyboru środków spożywczych i cieszyła się dużym zainteresowaniem odbiorców.