Ciekawe święta – Międzynarodowy Dzień Marchewki Drukuj
Niepozorna, niedoceniana, ale obecna niemal w każdej kuchni – marchewka! To popularne warzywo ma swój dzień w kalendarzu świąt nietypowych. Idea uczczenia tego niepozornego, a niezwykle zdrowego warzywa zrodziła się w 2003 r., w Szwecji i od tej pory zyskuje coraz więcej zwolenników. Jego celem jest rozpowszechnienie wiedzy o zdrowotnych właściwościach tego cennego warzywa. Data tego święta jest stała – 4 kwietnia.
Polska ma naprawdę poważne powody do świętowania – jesteśmy w czołówce europejskich producentów tego pomarańczowego warzywa. Co roku zbieramy jej około 800 tysięcy ton. W ubiegłym roku plantacje towarowe tego warzywa w naszym kraju rosły na powierzchni 13 500 ha.
Nie do końca zdajemy sobie sprawę, dlaczego jest ona tak ważna w naszej diecie. Marchew jest szczególnie bogata w witaminy: C, B6, E, K oraz kwas foliowy, a także składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód. Jest również jednym z bogatszych źródeł beta-karotenu, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i działa przeciwmiażdżycowo. Te właściwości chętnie wykorzystują również koncerny farmaceutyczne i kosmetyczne.
Marchewka nie zawsze jest pomarańczowa. Dzikie rośliny miały białą i żółtą barwę, a udomowiona odmiana marchewki - kolor purpury. Korzenie jakie najczęściej znamy, czyli w kolorze pomarańczowym, zostały wyhodowane i wypromowane w Holandii dopiero w XVIII wieku. To zasługa botaników ówczesnego króla Wilhelma I Orańskiego – z resztą to na jego cześć pomarańczowy jest narodowym kolorem Holandii, a marchew o takim właśnie zabarwieniu panuje na naszych stołach do dziś.
Warto sięgnąć po kolorowe warzywo nie tylko w tym dniu!
Źródło:
https://irme.pl/miedzynarodowy-dzien-marchewki/
https://www.netto.pl/przepisy/zdrowe-odzywianie/swiatowy-dzien-marchewki/#