dział nadzoru fitosanitarnego - wiorin kielce
|
|
Janusz Jajkowski |
tel. 41 361-07-86 wew. 244 |
Anna Grabowska |
tel. 41 361-07-86 wew. 210 |
Marta Jakubowska |
tel. 41 361-07-86 wew. 210 |
|
|
Do zakresu działania Działu Nadzoru Fitosanitarnego należą:
1) nadzór nad stanem fitosanitarnym roślin, produktów roślinnych lub innych przedmiotów, podłoży i gleby oraz środków transportu na terenie województwa;
2) ocena stanu zagrożenia roślin, produktów roślinnych lub innych przedmiotów przez agrofagi kwarantannowe, regulowane agrofagi niekwarantannowe, agrofagi priorytetowe, agrofagi niekwarantannowe dotychczas niewystępujące na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz prowadzenie ewidencji występowania tych agrofagów na terenie województwa;
3) nadzór nad ustalaniem terminów zwalczania agrofagów, a także zapobieganiem ich rozprzestrzenianiu się;
4) nadzór nad prowadzeniem postępowań wyjaśniających w celu ustalenia zasięgu występowania agrofagów szkodliwych, możliwego ich rozprzestrzeniania się lub zasięgu prawdopodobnego porażenia roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów przez agrofagi szkodliwe;
5) przyjmowanie i ocena wniosków o udzielenie i wypłacenie dotacji z zakresu zwalczania agrofagów szkodliwych;
6) nadzór nad prowadzeniem urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych oraz rejestru eksporterów i podmiotów wpisanych do tego rejestru;
7) nadzór nad prowadzeniem kontroli w zakresie spełniania ustawowych obowiązków przez podmioty wpisane do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych;
8) nadzór nad wydawaniem świadectw fitosanitarnych, świadectw przedeksportowych, paszportów roślin i zaświadczeń;
9) nadzór nad importem roślin, produktów roślinnych lub innych przedmiotów;
10) nadzór nad oceną wiedzy niezbędnej do przeprowadzania ocen w celu wydawania paszportów roślin podmiotów wnioskujących o upoważnienie do wydawania paszportów roślin;
11) upoważnianie i nadzór nad podmiotami profesjonalnymi, upoważnionymi do wydawania paszportów roślin i znakowania drewnianych materiałów opakowaniowych;
12) nadzór nad przemieszczaniem roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów szczególnie podatnych na porażenie przez agrofagi szkodliwe;
13) nadzór nad zabiegami oczyszczania, odkażania i przerobu roślin, produktów roślinnych lub innych przedmiotów;
14) nadzór nad prowadzeniem prac nad agrofagami na potrzeby badań urzędowych, do celów naukowych, edukacyjnych, doświadczeń, selekcji odmianowej lub hodowli;
15) nadzór nad strefami chronionymi i buforowymi;
16) uznawanie miejsc produkcji za wolne od określonego agrofaga i nadzór nad kontrolami tych miejsc w celu utrzymania ich statusu;
17) nadzór nad obszarami uznanymi za wolne od określonego agrofaga;
18) nadzór nad pobieraniem prób roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów do badań laboratoryjnych;
19) wydawanie decyzji administracyjnych;
20) opracowywanie projektów wytycznych, instrukcji, procedur, sprawozdań, planów pracy i informacji z wykonania zadań w zakresie nadzoru fitosanitarnego;
21) współpraca z jednostkami naukowymi i innymi instytucjami w zakresie nadzoru fitosanitarnego;
22) prowadzenie szkoleń z zakresu nadzoru nad zdrowiem roślin;
23) nadzór nad Oddziałami w zakresie prowadzonych spraw;
24) nadzór nad wprowadzaniem danych do Zintegrowanego Systemu Informatycznego;
25) wykonywanie innych zadań zleconych przez Wojewódzkiego Inspektora lub jego zastępcę.