19 Maja 2023

Urzędowa kontrola pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych Drukuj

W trosce o bezpieczeństwo żywności PIORiN przeprowadza urzędową kontrolę pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych w trakcie ich produkcji. Celem tych kontroli jest zapewnienie prawidłowego stosowania środków chemicznych w uprawach zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa. Inspektorzy PIORiN Oddział Kielce w ramach kontroli urzędowych pobierają próby roślin i ich części pod kątem pozostałości środków ochrony roślin. Próbki pozyskiwane są bezpośrednio od producentów na podstawie art. 7 ust. 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 września 2020 r. w sprawie pobierania próbek roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów do badań na obecność pozostałości środków ochrony roślin (Dz. U. poz. 1589). Inspektorzy PIORiN pobierają również próby grzybów jadalnych (np. pieczarek), w których uprawie najczęściej zachodzi konieczność ochrony przed organizmami szkodliwymi. Grzyby jadalne uprawia się na tacach wyłożonych podłożem, które wykazuje pewne cechy wspólne z substratem stosowanym do uprawy roślin. W związku z tym także organizmy szkodliwe są podobne w obu przypadkach. Częstym problemem w uprawie pieczarek okazują się pospolicie spotykane ziemiórki. Grzyby mimo, że wykazują ewidentne (i dawno potwierdzone) różnice filogenetyczne w stosunku do roślin, z technologicznego punktu widzenia ich uprawa wykazuje pewne cechy wspólne.