Pszczoły- drogocenne owady zapylające! Drukuj
Pszczoły, choć są niewielkimi owadami , odgrywają bardzo ważna rolę w ekosystemie. Od ich pracy zależy aż ¾ produkcji żywności.
Eksperci szacują, że po wyginięciu pszczół ludzie będą w stanie przetrwać co najwyżej 3-4 lata.
W rolnictwie obecność zapylaczy na polu pozytywnie wpływa na produktywność roślin, natomiast właściwe ich zapylenie zwiększa plon oraz podnosi parametry jakościowe.
Niestety, niewłaściwie wykonywane opryski stanowią duże niebezpieczeństwo dla owadów zapylających. Zwłaszcza pszczoły są szczególnie narażone na trujące działanie pestycydów.
W celu ochrony owadów wprowadzono zasady i terminy stosowania chemicznych zabiegów ochrony roślin .
Podstawowym wymogiem przed wykonaniem oprysku jest zapoznanie się z pełną treścią etykiety środka ochrony roślin, a następnie ścisłe przestrzeganie zapisów w niej zawartych. To właśnie w etykiecie znajduje się szczegółowy zakres oraz prawidłowe terminy stosowania, są również wymienione ograniczenia mające na celu ochronę owadów pożytecznych.
Do chemicznej ochrony roślin można stosować wyłącznie środki dopuszczone przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Rolnikom, którzy nie stosują się do przepisów prawa w tym zakresie grozi kara pieniężna, jak również możliwość utraty unijnych dotacji.
Przedmiotem kontroli wykonywanych przez inspektorów PIOR i N jest miedzy innymi prawidłowość stosowania środków ochrony roślin w sposób nie stwarzający zagrożenia dla zdrowia ludzi , zwierząt oraz środowiska.
W celu zminimalizowania negatywnych skutków stosowania środków ochrony roślin, inspektorzy WIORiN w Kielcach z Oddziału
w Starachowicach, co roku wywieszają w terenie stosowny KOMUNIKAT, przypominając tym samym o obowiązujących zasadach.