Przemieszczanie ziemniaków konsumpcyjnych do innych państw UE Drukuj
Inspektorzy Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Kielcach oddział w Opatowie podczas rutynowych kontroli dokumentów u podmiotów uprawiających ziemniaki przypominają rolnikom, iż zgodnie z obowiązującymi przepisami, ziemniaki konsumpcyjne, które są przemieszczane w obrębie państw UE muszą być zaopatrzone w paszport roślin dołączony do każdej jednostki handlowej. Paszport roślin jest potwierdzeniem przeprowadzonych badań laboratoryjnych na brak obecności bakterii Clavibacter sepedonicus, powodującej bakteriozę pierścieniową ziemniaka. Paszport roślin wydawany jest przez Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa lub upoważniony do tego podmiot profesjonalny. Rozporządzenie wykonawcze Komisji UE 2017/2313 ujednolica formaty paszportów roślin w całej Unii Europejskiej.
Wzór paszportu:
sadzeniaki, którzy uprawiają ziemniaki na powierzchni powyżej 1,5 ha, także tych którzy wykorzystują ziemniaki na własne potrzeby oraz wszystkich podmiotów prowadzących sprzedaż bulw ziemniaków innych niż sadzeniaki. Z obowiązku wpisu wyłączone są podmioty prowadzące sprzedaż detaliczną na potrzeby własne odbiorców. Obowiązek rejestracji dotyczy także dystrybutorów oraz handlujących ziemniakami za wyjątkiem sytuacji prowadzenia przez nich sprzedaży ostatecznemu odbiorcy poza rynkami hurtowymi. Zgodnie z zapisami w art. 32 ustawy o Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa w czasie przeprowadzania kontroli wykorzystywane są dane udostępniane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Podmiot wpisany do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych otrzymuje indywidualny numer, powinien on być zamieszczany przy wyprowadzaniu ziemniaków z gospodarstwa na opakowaniach w których znajdują się ziemniaki. Numer ten składa się z:
Warto również nadmienić, iż partie ziemniaków przeznaczone na eksport muszą pochodzić z miejsca produkcji uznanego za wolne od bakterii Clavibacter sepedonicus (Cs) lub konieczne jest pobrane prób które stwierdzają, że w danych partiach nie wykryto bakterii Cs. Rolnicy powinni pamiętać, iż zdrowy sadzeniak ziemniaka stanowi podstawę wysokiego plonu handlowego, a także niesie za sobą ograniczenie ryzyka poważnych chorób w tym bakteriozy pierścieniowej ziemniaka.
Inspektorzy WIORiN w Kielcach oddział w Opatowie informują, że w razie jakichkolwiek pytań związanych z przemieszczaniem ziemniaków do państw UE niezbędne informację mogą uzyskać w oddziałach PIORiN oraz na stronie internetowej www.piorin.gov.pl.