10 Sierpnia 2023

Poznajmy się bliżej Drukuj

Pod takim hasłem pracownicy terenowego oddziału Końskie WIORiN w Kielcach zorganizowali spontaniczną, i jak się okazało, dobrze przygotowaną akcję promocyjną. Adresatem wydarzenia byli mieszkańcy miasta Końskie i okolicznych miejscowości, którzy dnia 8 sierpnia odwiedzili okolicę koneckiej targowicy. Z racji przypadającego dnia targowego i bardzo dużego obłożenia miejsc handlowych, frekwencja odwiedzających była naprawdę wysoka.

Wykorzystując ten fakt, inspektorzy postanowili dowiedzieć się, co sądzą o pracy Inspekcji osoby nie związane bezpośrednio z produkcją pierwotną i obrotem żywności, a także jakimi preferencjami kierują się kupujący podczas zakupów owoców i warzyw.

Aby uzyskać odpowiedzi na powyższe pytania chętnym osobom zaproponowano wypełnienie anonimowej ankiety składającej się z kilkunastu pytań z opcją wyboru gotowych odpowiedzi oraz kilku  otwartych. Przyznać trzeba, że każdy ankietowany odchodził z uśmiechem na twarzy i, co oczywiste, otrzymywał upominek związany z PIORiN.

Wyniki przeprowadzonego badania zdają się nie odbiegać zbytnio od spodziewanych i potwierdzać tendencje obserwowanych na co dzień zachowań konsumentów.

Ku naszemu pozytywnemu zaskoczeniu spora część ankietowanych kojarzyła naszą Inspekcję z, jak się okazało, licznych działań w terenie. Biorąc pod uwagę nawyki zakupowe zdecydowana większość respondentów skłania się do zakupu produktów dostępnych sezonowo, choć niekoniecznie produkowanych przez lokalne gospodarstwa. Konsumenci oczekują żywności przede wszystkim dostępnej cenowo i, co ważne, akceptują stosowanie środków ochrony roślin, jednakże w jak najmniejszym stopniu, bez stwarzania zagrożenia dla zdrowia ludzi, zwierząt i środowiska.

Osoby posiadające własne ogródki przydomowe lub zrzeszone w ROD w większym stopniu rozumieją  konieczność stosowania nawożenia i ochrony upraw.

Na pytanie o spodziewane zagrożenia w produkcji i dostępności zdrowej żywności zdecydowana większość mieszkańców konecczyzny zauważa postępujące zanieczyszczenie środowiska, zmiany klimatyczne oraz  rosnące koszty produkcji, co skutkować może niestety wyborem gorszych jakościowo produktów ze względów ekonomicznych.