Pobieranie prób wody na obecność bakterii Ralstonia solanacearum Drukuj
Bakteria Ralstonia solanacearum wywołuje groźną chorobę kwarantannową zwaną śluzakiem. Na terenie Unii Europejskiej i w innych państwach Ralstonia solanacearum posiada status agrofaga kwarantannowego i podlega obowiązkowi zwalczania. Bakteria stanowi poważne zagrożenie dla roślin psiankowatych, w szczególności ziemniaków i pomidorów.
Choroba wywołana przez R. solanacearum przenosi się z materiałem roślinnym, dlatego bardzo ważna jest także właściwa gospodarka resztkami i odpadami. Bakteria ma zdolność do przeżywania w niesprzyjających warunkach klimatycznych, w tym w środowisku wodnym. Inspektorzy PIORiN prowadzą systematyczny, urzędowy nadzór nad występowaniem i zwalczaniem bakterii Ralstonia solanacearum. Kontrolami obejmują wody powierzchniowe i ścieki powstające w produkcji i przetwórstwie roślin.
W ramach realizowanych zadań inspektorzy WIORiN w Kielcach z Oddziału w Pińczowie, corocznie, w okresie od września do grudnia, pobierają próby wody z odpadów płynnych na obecność bakterii Ralstonia solanacearum w zakładzie przetwarzającym pomidory. Próby pobierane są z miejsca usuwania ścieków (odstojników). Każdorazowo próba składa się z sześciu probówek po 30 ml. wody z odpadów płynnych po produkcji. Podczas pobierania próby mierzona jest temperatura pobranej wody, którą wpisuje się na protokole pobrania prób i etykietach wraz z datą i godziną pobrania. Próby wody pobierane są z zachowaniem bezpieczeństwa fitosanitarnego, po czym niezwłocznie zostają wysłane wraz z protokołem pobrania prób do Oddziału Centralnego Laboratorium w Bydgoszczy.