16 Października 2023

PIORiN i winorośl Drukuj

Jesień to czas, w którym pracownicy WIORiN w Kielcach wyjeżdżają na kontrole zarejestrowanych na naszym terenie winnic. W województwie świętokrzyskim znajduje się 39 wpisanych do rejestru KOWR winnic. W tym roku nowych wpisanych do rejestru winnic mamy już 6. Przypominamy za Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa , iż każdy producent wina, który zamierza wyrabiać wino lub moszcz winogronowy z winogron w danym roku winiarskim, zobowiązany jest złożyć do Dyrektora Generalnego KOWR Informację o zamiarze wyrobu wina, na dany rok winiarski.

Jednocześnie przypominamy, że winogrona to nie tylko „materiał” na wino, to także jedna z najsmaczniejszych, zdrowych przekąsek. Zawierają witaminy: C, A, E, K oraz witaminy z grupy B, a także szereg minerałów: miedź, chrom, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, mangan, selen i fluor. To solidne połączenie, które wpływa na elastyczność skóry, jej jędrność, a cera zyskuje ładny, zdrowy koloryt. Stany zapalne i podrażnienia naskórka są złagodzone.

Winogrona to wyjątkowe owoce, ponieważ jako jedne z nielicznych zawierają jod, bez którego tarczyca nie funkcjonuje prawidłowo. Stanowią one też źródło tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz kwasu foliowego. Nie bez znaczenia jest także ich zasadotwórczość, która pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów.

Winorośle to też znakomite pnącza, które oprócz pysznych owoców są piękne wizualnie! Dzięki nim możemy osłonić nieładną elewację budynku lub zapewnić sobie więcej prywatności poprzez posadzenie winorośli przy płocie lub altanie.