Stosuj dobre praktyki i przeciwdziałaj rozprzestrzenianiu się agrofagów kwarantannowych ziemniaka Drukuj
Początek sezonu wegetacyjnego to doskonały czas na prowadzenie wśród producentów rolnych kampanii informacyjnej na temat zdrowia roślin.
W ramach tego zadania Inspektorzy WIORiN Bydgoszcz, w I kwartale 2024 r., brali czynny udział w szkoleniach organizowanych np. przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego dla podmiotów działających w sektorze produkcji i obrotu materiałami roślinnymi.
Tematy, które były poruszane na spotkaniach z rolnikami to m.in. zagadnienia dotyczące zagrożeń powodowanych przez agrofagi kwarantannowe ziemniaka: Clavibacter sepedonicus (sprawcy bakteriozy pierścieniowej ziemniaka) oraz Ralstonia solanacearum (sprawcy śluzaka ziemniaka).
Ważnym aspektem wyeliminowania ryzyka pojawienia się ww. agrofagów kwarantannowych w miejscu produkcji jest stosowanie dobrych praktyk, tj.:
- używanie do założenia plantacji sadzeniaków ziemniaka lub ziemniaków przebadanych pod kątem występowania Cs i Rsol,
- ograniczenie dzierżaw i wymiany pól z innymi producentami,
- niepożyczanie sprzętu od innych producentów oraz nieużyczanie swojego sprzętu rolniczego innym producentom,
- czyszczenie, mycie i dezynfekcja maszyn, narzędzi, środków transportu i magazynów,
- używanie do przechowywania/transportu ziemniaków nowych lub zdezynfekowanych opakowań.
Upowszechnianie powyższych zasad wśród producentów jest kluczowe, a ich przestrzeganie może doprowadzić do ograniczenia wystąpienia organizmów szkodliwych ziemniaka.
W ramach kampanii opracowana została INFOGRAFIKA – do pobrania poniżej