Kontrole bulw ziemniaka w obrocie Drukuj
Inspektorzy WIORiN we Wrocławiu przeprowadzają regularne kontrole bulw ziemniaków będących w obrocie, w tym bulw oferowanych do sprzedaży na lokalnych targowiskach. Celem tych kontroli jest przede wszystkim sprawdzenie, czy podmioty produkujące i sprzedające ziemniaki dopełniły obowiązku wpisu do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych (URPP). Sprawdzana jest także prawidłowość oznakowania bulw ziemniaków oraz ich zdrowotność. Inspektorzy poszukują chorób i szkodników kwarantannowych. Największym zagrożeniem dla ziemniaków są choroby bakteryjne - bakterioza pierścieniowa ziemniaka (Clavibacter sepedonicus) i śluzak (Ralstonia solanacearum). W przypadku, gdy stan zdrowotny bulw w danej partii budzi wątpliwości Inspektorzy pobierają próbki do badań laboratoryjnych.
Kontrole bulw ziemniaków w obrocie prowadzone są także w centrach dystrybucyjnych dużych sieci handlowych, hurtowaniach owocowo-warzywnych i sklepach.
WIORiN we Wrocławiu przypomina wszystkim producentom ziemniaków o konieczności dopełnienia obowiązku wpisu do URPP. Zgodnie z obowiązującymi przepisami do ww. rejestru muszą zostać wpisani producenci ziemniaków, którzy uprawiają ziemniaki na powierzchni powyżej 1,5 ha oraz producenci, których uprawa ziemniaka nie przekracza 1,5 ha, ale wyprowadzają ziemniaki z gospodarstwa w celu ich sprzedaży. Obowiązkowi wpisu podlegają również podmioty zajmujące się dystrybucją bulw ziemniaków m.in. z przeznaczeniem na dalszą sprzedaż (np. zaopatrzenie sklepów i podmiotów sprzedających ziemniaki ostatecznemu odbiorcy na targowisku) oraz dla stołówek, restauracji czy innych miejsc zbiorowego żywienia.