Informacja nr 1/2024 Dolnośląskiego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa dla podmiotów uprawiających ziemniaki Drukuj
Informuję o stwierdzeniu na terenie woj. dolnośląskiego w wodach rzeki Odry, Widawy, Młynówki, Ślęzy oraz Oławy obecności agrofaga kwarantannowego, tj. bakterii Ralstonia solanacearum oraz o ustaleniu obszaru wyznaczonego obejmującego strefę porażenia, w skład której wchodzą:
- zakażone wody rzeki Odry na odcinku ok. 2 km (od ujścia rzeki Widawy do 267,5 km rzeki Odry oraz od punktu oznaczonego na mapie współrzędnymi 51°08'37.9"N 16°58'39.1"E na wysokości Cypla Kozanowskiego we Wrocławiu do punktu 51°09'10.0"N 16°58'37.7"E przy Lesie Osobowickim we Wrocławiu);
- zakażone wody rzeki Widawy na odcinku ok. 60 km (od ujścia rzeki Widawy do rzeki Odry, do granicy woj. dolnośląskiego i opolskiego na obszarze gminy Bierutów, obręb Karwiniec);
- zakażone wody rzeki Młynówka - dopływ Widawy na odcinku ok. 3 km (od ujścia Młynówki do rzeki Widawy w miejscowości Bierutów do granicy woj. dolnośląskiego i opolskiego na obszarze gminy Bierutów, obręb Karwiniec);
- zakażone wody rzeki Ślęzy na odcinku ok. 1 km (od punktu oznaczonego na mapie współrzędnymi 51°03'25.9"N 16°59'29.1"E na wysokości ulicy Atramentowej we Wrocławiu do punktu 51°03'56.3"N 16°59'09.3"E przy Moście Klecińskim we Wrocławiu);
- zakażone wody rzeki Oławy na odcinku ok. 1 km (500 m w górę rzeki od mostu na drodze nr 346 w m. Jaczkowice do punktu oznaczonego na mapie współrzędnymi 50°54'38.5"N 17°17'04.1"E oraz 500 m w dół rzeki od ww. mostu do punktu oznaczonego na mapie współrzędnymi 50°55'07.7"N 17°17'14.4"E).
Bakteria posiada status agrofaga kwarantannowego i jest zagrożeniem dla roślin żywicielskich, w szczególności ziemniaka i pomidora.
Nie stanowi zagrożenia dla ludzi i zwierząt.
Bakteria może przenosić się z zakażonymi wodami powierzchniowymi dlatego nie należy stosować wody pochodzącej z wyżej ww. rzek do nawadniania oraz opryskiwania roślin ziemniaka i pomidora oraz innych uprawnych roślin żywicielskich z rodziny psiankowatych.
Pozostałe drogi rozprzestrzeniania się bakterii to zainfekowane:
- rośliny, w tym bulwy ziemniaka;
- narzędzia, środki transportu i gleba przylegająca do sprzętu używanego przy produkcji roślin żywicielskich.
W przypadku gdy zainfekowane zostaną rośliny ziemniaka lub pomidora, porażenie w większości przypadków jest bezobjawowe, a objawy chorobowe obserwuje się dopiero w kolejnych sezonach uprawy w następujących postaciach:
- na częściach zielonych roślin żywicielskich:
- więdnięcia pojedynczych liści na końcach łodyg;
- brązowych przebarwień łodyg i liści prowadzących do zamierania roślin;
- wycieku białego śluzu bakteryjnego po przekrojeniu łodygi;
- na bulwach ziemniaka po ich przekrojeniu:
- brązowych przebarwień tkanki;
- wycieku kremowego śluzu bakteryjnego i gnicia bulw.
Z uwagi na możliwość rozprzestrzeniania się bakterii zaleca się dokładne obserwacje upraw ziemniaków i pomidorów pod kątem objawów powodowanych przez bakterię. W przypadku ich zaobserwowania należy skontaktować się niezwłocznie z Wojewódzkim Inspektoratem Ochrony Roślin i Nasiennictwa we Wrocławiu (tel: 71 371 84 31 wewn. 35, e-mail: dnf-wroclaw@piorin.gov.pl). Szczegółowe informacje nt. bakterii można uzyskać na stronie www.gov.pl/piorin