Bakteria Ralstonia solanacearum groźny agrofag kwarantannowy Drukuj
Bakteria Ralstonia solanacearum wywołująca chorobę ziemniaków zwaną śluzakiem (brązowa zgnilizna lub brunatna zgnilizną ziemniaka) - dalej bakteria, poraża ponad 200 gatunków roślin. Następujące w Polsce zmiany klimatyczne sprzyjają rozwojowi choroby, gdyż optymalną temperaturą dla rozwoju bakterii jest +27°C. Najważniejszą rośliną żywicielską bakterii o znaczeniu gospodarczym, w uprawach której może ona wyrządzić największe szkody jest ziemniak. W związku z tym, że na obszarze woj. dolnośląskiego uprawy ziemniaków zajmują jedno z czołowych miejsc oraz biorąc pod uwagę wykrycia bakterii w wodach płynących (rzekach), które mogą stanowić źródło rozprzestrzeniania się bakterii na pola uprawne, WIORiN we Wrocławiu realizuje szeroko zakrojone działania kontrolne i monitorujące tego agrofaga. Pobierane są próby wód powierzchniowych (z rzek i zbiorników wodnych), a także próby ścieków z wytypowanych oczyszczalni ścieków i płynne odpady przemysłowe z zakładów zajmujących się przetwórstwem ziemniaka. Oprócz prób wody, inspektorzy pobierają także próbki roślin Solanum dulcamara (psianka słodkogórz), porastających brzegi rzek i zbiorników wodnych, w których to roślinach bakteria może przetrwać i się namnażać. Nadzorem WIORiN we Wrocławiu objęte są także plantacje roślin żywicielskich zlokalizowane w pobliżu zagrożonych wód, a w ramach działań planowane jest pobranie do badań laboratoryjnych na obecność bakterii próby bulw ziemniaków.
WIORiN we Wrocławiu informuje na bieżąco podmioty, których rośliny mogłyby ucierpieć wskutek korzystania z zakażonych wód powierzchniowych o zasięgu rozprzestrzeniania się bakterii. Informacje nt. obszaru wyznaczonego obejmującego strefę porażenia, w skład której wchodzą zakażone odcinki rzek znajdują się na administrowanej przez WIORiN we Wrocławiu stronie https://piorin.gov.pl/wiorin/dolnoslaskie/ w zakładce Aktualności wojewódzkie. Producenci roślin zagrożonych, m.in. takich jak ziemniaki i pomidory powinni unikać pobierania wody z ww. odcinków rzek do nawadniania/opryskiwania/zraszania tych roślin.
WIORiN we Wrocławiu prowadzi również ścisłą współpracę z producentami rolnymi edukując ich w zakresie m.in. dróg rozprzestrzeniania się bakterii, która może przenosić się z bulwami ziemniaka, narzędziami, środkami transportu i glebą przylegającą do sprzętu używanego przy produkcji roślin żywicielskich.
Jednocześnie zwracamy się z apelem do wszystkich podmiotów, które posiadają uprawy roślin zagrożonych (ziemniaków i pomidorów) na plantacjach w pobliżu rzek Odry, Widawy, Młynówki (dopływ Widawy), Ślęzy oraz Oławy, aby prowadzili regularne obserwacje upraw pod kątem objawów powodowanych przez bakterię. W przypadku ich zaobserwowania należy skontaktować się niezwłocznie z Wojewódzkim Inspektoratem Ochrony Roślin i Nasiennictwa we Wrocławiu (tel: 71 371 84 31 wew. 35, e-mail: dnf-wroclaw@piorin.gov.pl).