Polska truskawka - od zdrowej sadzonki do smacznego owocu Drukuj
Rozpoczął się sezon na polskie truskawki. Według „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”*, realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, truskawka obok jabłka była najpopularniejszym owocem wybieranym przez Polaków w 2019 r.
Produkcja truskawek podlega wielu regulacjom w celu zapewnienia zgodności produkcji z wymogami określonymi w przepisach prawa.
Podmioty, które wytwarzają i/lub prowadzą obrót materiałem szkółkarskim truskawki zostają objęte regularnymi kontrolami prowadzonymi przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Wytworzony materiał szkółkarski truskawki podlega ocenie polowej, ocenie laboratoryjnej, ocenie cech zewnętrznych oraz ocenie tożsamości i czystości odmianowej. Oceny polowej truskawki dokonuje kwalifikator dwa razy w roku.
Na terenie województwa mazowieckiego w 2020 r. dokonano oceny polowej plantacji matecznych truskawki w kategorii elitarny w liczbie 62 808 szt. roślin matecznych, z których wytworzono 1 103 750 szt. sadzonek. Oceniono także plantacje sadzonek truskawek w kategorii kwalifikowany w liczbie 120 400 szt. roślin matecznych, z których wytworzono 2 144 500 szt. sadzonek.
PIORiN, w ramach posiadanych kompetencji, u producentów rolnych prowadzi także szeroko zakrojone kontrole stosowania środków ochrony roślin. Jedną z upraw objętych nadzorem Inspekcji jest uprawa truskawki.
Narzędziem wykorzystywanym do weryfikowania prawidłowości stosowania środków ochrony roślin jest pobieranie próbek urzędowych do badań monitoringowych w kierunku pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych.
W ramach nadzoru, corocznie na terenie województwa mazowieckiego pobierane są próby truskawek w ramach monitoringu. Tylko w jednym przypadku w ciągu ostatnich trzech lat badania laboratoryjne wykazały nieprawidłowości w zakresie stosowania środków ochrony roślin w uprawie.
W 2018 roku uprawa truskawek została objęta monitoringiem zużycia środków ochrony roślin w ramach programu wieloletniego Instytutu Ochrony Roślin PIB, pt.: „Ochrona roślin uprawnych z uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności oraz ograniczenia strat w plonach i zagrożeń dla zdrowia ludzi, zwierząt domowych i środowiska na lata 2016-2020”.
Szeroki zakres kontroli oraz regularny nadzór prowadzony przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa ma na celu uzyskanie nie tylko zdrowych i smacznych, ale także bezpiecznych oraz wysokojakościowych owoców.