15 Września 2023

Natura od kuchni Drukuj

W dniu 09.09.2023 r. Inspektorzy WIORiN w Warszawie Oddział w Grójcu wzięli udział w pikniku „Natura od kuchni” zorganizowanym w ramach ogólnopolskiego konkursu Lasów Państwowych. Piknik mający na celu promowanie i upowszechnianie wiedzy na temat zdrowej żywności, odbył się w miejscowości Goszczyn.

 

W programie pikniku przewidziano stoiska promocyjne zarówno Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Lasów Państwowych, Państwowej Inspekcji Sanitarnej, okolicznego Koła Łowieckiego i Koła Gospodyń Wiejskich „Goszczyn”. Podczas pikniku Inspektorzy promowali zdrową żywność, szerzyli wiedzę na temat bezpiecznego stosowania środków ochrony roślin i ochrony źródeł wody przeznaczonej do spożycia dla ludzi. Na stoisku zaprezentowano różne produkty pochodzące z lokalnych ekologicznych gospodarstw oraz liczne rośliny sadownicze starych odmian, bądź odmian odpornych wobec agrofagów. Istotnym punktem wydarzenia było przeprowadzone przez Inspektorów szkolenie z zakresu „Zasad przemieszczania ziemniaków z Polski do innych państw UE oraz zagrożeń powodowanych przez bakterie Clavibacter sepedonicus oraz Ralstonia solanacearum”, które przybliżyło lokalnym producentom bulw ziemniaka nowe zasady i wymogi związane z produkcją i dystrybucją ziemniaków.

 

Liczne konkursy z interesującymi nagrodami, możliwość wymiany wiedzy i informacji o produkcji rolnej oraz degustacji lokalnych produktów ekologicznych, zaowocowały liczną frekwencją uczestników Pikniku, również tych najmłodszych na stoisku PIORiN.

 

 

 

 

 

 


lista aktualności