10 Listopada 2023

Uprawa winorośli Drukuj

Jesień to czas zbiorów winogron do produkcji wina. W Polsce winnice zlokalizowane są głównie w regionach małopolski i okolicach Zielonej Góry, ale największa winnica zlokalizowana jest na terenie województwa zachodniopomorskiego, w powiecie gryfińskim. Jej powierzchnia wynosi ponad 30 ha. Uprawiane są w niej odmiany o białych i czerwonych owocach, głównie  Solaris, Chardonnay, Pinot Noir, a także Riesling, Hibernal, Seyval Blanc, Rondo, Regent i Cabernet. Winobranie będące kulminacyjnym czasem całego sezonu w winnicy zazwyczaj zaczyna się na początku września i kończy w październiku. Termin zbiorów owoców uzależniony jest przede wszystkim od dojrzałości fizjologicznej gron. Winiarze badają zawartość cukru, kwasowość i pH, określając optymalne parametry pod produkowane przez siebie wina. Co ciekawe, do produkcji wina lodowego owoce zbiera się dopiero po ich przemarznięciu. Tak jak wszystkim roślinom, winorośli zagrażają choroby i szkodniki, które uszkadzają rośliny, zmniejszają plon, prowadzą do zamierania roślin a także zmieniają właściwości owoców co wpływa na jakość wina. Aby ograniczyć to zagrożenie prowadzony jest przez inspektorów PIORiN  monitoring roślin na podstawie Art.7 ustawy z dnia 13 lutego 2020r. o ochronie roślin przed agrofagami (Dz.U. z 2023 poz. 301). W okresie letniej wegetacji roślin winorośli Vitis vinifera, inspektorzy WIORiN w Koszalinie, Oddział w Gryfinie przeprowadzili w winnicy kontrolę pod kątem występowania agrofagów szkodliwych. Groźną chorobą, która może wystąpić na winorośli powodując olbrzymie  straty jest  Grapevine flavescence dorée phytoplasma (Fitoplazmatyczna żółtaczka dorée winorośli). Do tej pory patogen został wykryty w kilku państwach UE, takich jak: Austria, Chorwacja, Francja, Hiszpania, Portugalia, Węgry, Włochy i in. Zaatakowane rośliny wykazują zahamowanie drewnienia pędów, stają się cienkie, zwisają jakby były z gumy. Liście u odmian o białych owocach zmieniają barwę na żółtą, a u roślin produkujących czerwone owoce, na czerwoną. Następuje nekrotyzacja i zasychanie liści. Obserwuje się także zasychanie i opadanie kwiatostanów. We Francji i Włoszech notowano już bardzo duże szkody wywoływane przez fitoplazmę, w winnicach obserwowano bowiem epidemiczne zamieranie niektórych odmian winorośli. Fitoplazma rozprzestrzenia się poprzez wektory owadzie oraz wraz z zainfekowanym materiałem szkółkarskim winorośli. W Polsce Grapevine flavescence dorée phytoplasma podlega obowiązkowi zwalczania.

 

Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. z 2019, poz. 1231 z późn. zm.). GIORiN wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem podania źródła i odnośnika do adresu strony internetowej www.piorin.gov.pl.