24 Lipca 2023

Soja bez GMO Drukuj

Soja  warzywna (łac. Glycine max) jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny bobowatych. Roślina ta pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Jest ona dość powszechnie wykorzystywana w różnych gałęziach przemysłu spożywczego, a także w przemyśle perfumeryjnym. Należy także do grupy roślin najczęściej poddawanych modyfikacjom genetycznym. Zgodnie z przyjętym w 2008 r. stanowiskiem oraz zapisami ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o mikroorganizmach i organizmach genetycznie zmodyfikowanych (Dz.U.2022.546 t.j.) Rzeczpospolita Polska jest krajem wolnym od upraw GMO. W związku z tym inspektorzy PIORiN od wielu lat realizują zadania mające na celu utrzymanie tego statusu. Prowadzony jest monitoring materiału siewnego, kontrola stosowania materiału siewnego oraz kontrola upraw GMO. Inspektorzy pobierają próby materiału roślinnego (liście) z plantacji nasiennych i produkcyjnych soi w oparciu o metodykę określoną w wytycznych Głównego Inspektora. Badania laboratoryjne przeprowadzane są przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Laboratorium Badania GMO Centralnego Laboratorium w Toruniu. Każdy kto chciałby założyć plantację soi znajdzie w Krajowym Rejestrze Odmian prowadzonym przez Centralny Ośrodek Badań Odmian Roślin Uprawnych

odmiany soi niemodyfikowane genetycznie.

 

Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. z 2019, poz. 1231 z późn. zm.). GIORiN wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem podania źródła i odnośnika do adresu strony internetowej www.piorin.gov.pl.