25 Sierpnia 2023

Śluzak – groźna choroba Drukuj

Tę groźną chorobę zwaną śluzakiem wywołuje bakteria Ralstonia solanacearum. Jej nazwa pochodzi od charakterystycznego śluzowatego wysięku z łodyg porażonych roślin. W Polsce stanowi zagrożenie przede wszystkim dla roślin z rodziny psiankowatych, szczególnie dla upraw ziemniaków oraz pomidorów. Patogen może przenosić się wraz z wodą lub glebą. Pierwsze stadia choroby objawiają się opadaniem i więdnięciem najmłodszych liści na końcach gałęzi w najgorętszej części dnia. Choć na tym etapie tylko pojedyncze lub część liści opadają i pozostają one zielone, to w dalszych etapach choroba prowadzi do żółknięcia liści, powstawania nekrotycznych smug na łodygach i ostatecznie do zamierania roślin. Śluzak jest wyjątkowo uciążliwy ze względu na brak zwalczających go środków ochrony roślin. Bakteria Ralstonia solanacearum posiada status organizmu kwarantannowego i podlega obowiązkowi zwalczania.  Warto też wspomnieć, że agrofag ten ma możliwość infekowania nawet 200 różnych gatunków roślin, w tym chwastów. Niestety w naszej strefie klimatycznej zakażenie może występować bezobjawowo. Właśnie pod kątem zakażenia tą groźną bakterią pracownicy WIORiN w Koszalinie, Oddziału w Goleniowie przeprowadzają obecnie kontrole wizualne plantacji pomidora, ale także innych roślin żywicielskich znajdujących się w miejscu produkcji.

 

Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. z 2019, poz. 1231 z późn. zm.). GIORiN wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem podania źródła i odnośnika do adresu strony internetowej www.piorin.gov.pl.


lista aktualności