Novel Food czyli powrót mącznika młynarka Drukuj
Mącznik młynarek (łac. Tenebrio molitor), nieco zapomniany chrząszcz żerujący na produktach pochodzenia roślinnego, w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku podlegający obowiązkowi zwalczania, powraca, tym razem w roli insekta opatrznościowego. W czerwcu 2021 roku przewodnicząca Komisji Europejskiej Ursula von der Leyen podpisała rozporządzenie zezwalające francuskiemu przedsiębiorstwu SAS EAP Group na wprowadzanie na rynek w Unii nowej żywności - suszonych larw mącznika młynarka. Korzyści dla środowiska płynące z hodowli owadów na żywność są wymierne: wysoka wydajność konwersji paszy, mniejsza emisja gazów cieplarnianych, mniejsze zużycie wody i powierzchni. Czy zatem powoli przyjdzie nam zmieniać nawyki żywieniowe? Wiele wskazuje, że tak. Jednym ze sztandarowych projektów Parlamentu Europejskiego jest ograniczenie emisji gazów cieplarnianych o co najmniej 55% do roku 2030. Zwierzęta hodowlane (głównie przeżuwacze, takie jak bydło i owce) wytwarzają rocznie około 2,9 miliarda ton dwutlenku węgla, metanu i podtlenku azotu. Wyprodukowanie 1 kilograma protein z mącznika to dziesięciokrotne mniej wyemitowanego do atmosfery CO2 i czterokrotnie mniej zużytej wody niż potrzeba do wyprodukowania 1 kilograma wołowiny. To nie wszystko - do wytworzenia kilograma protein z mącznika wystarczy areał gruntów 15 razy mniejszy niż do produkcji kilograma wołowiny! Porównanie danych z różnych działów hodowli zwierząt jednoznacznie pokazuje, że o ile miłośnicy kotleta schabowego czy pieczonego kurczaka mogą jeszcze przez jakiś czas spać spokojnie to fani Big Maca powinni już zapełniać zamrażarki wołowiną. Mączniki charakteryzują się wysoką zawartością białka (13,6-22,3 g/100 g produktu) i tłuszczu (8,9–19,9 g/100 g produktu), a także dostarczają znacznych ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Larwy mącznika są również cennym źródłem cynku i są bogate w magnez, ale zawierają niski poziom wapnia. Ponadto mączniki są źródłem niacyny, pirydoksyny, ryboflawiny, kwasu foliowego i witaminy B12. Stanowią również cenne źródło wszystkich niezbędnych aminokwasów. Reasumując, mączniki mają znacznie wyższą wartość odżywczą niż wołowina i drób. Według producenta, larwy mają smak płatków śniadaniowych z domieszką orzechów laskowych. Mimo, że zezwolenie na wprowadzenie do obrotu dotyczy suszonych owadów, firma zachęca do eksperymentowania. Należy jedynie pamiętać, żeby przed przystąpieniem do ucztowania przegłodzić larwy przez minimum 24 godziny. Smacznego!
Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. z 2019, poz. 1231 z późn. zm.). GIORiN wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem podania źródła i odnośnika do adresu strony internetowej www.piorin.gov.pl