Wiosna w nasionach. Drukuj
Wiosna to czas, w którym przyroda zaczyna budzić się do życia. Jest to idealny czas, aby rozpocząć wysiew nasion. Prace ogrodowe należy prawidłowo zaplanować, przygotowując sprzęt potrzebny do wysiewu, podłoże jak i odpowiednie nasiona. W zależności od danego miesiąca wysiewa się różne gatunki nasion, tak aby warunki do ich wschodu były jak najbardziej odpowiednie. Jakie nasiona warzyw warto wysiać na wiosnę? Warzywa wczesnowiosenne to doskonały wybór na dobry początek sezonu ogrodniczego. Warto postawić na np. szczypiorek czy rzodkiewkę. Są to gatunki, które dobrze radzą sobie w chłodniejszych temperaturach wiosennych i szybko kiełkują. Planowany wysiew warto rozpocząć już wczesną wiosną, natomiast kiedy ziemia już będzie odpowiednio odmarznięta, w niskich tunelach możemy wysiać wczesne odmiany marchwi, rzodkiewki czy bobu. W późniejszym czasie śmiało możemy wysiać nasiona do gruntu, takie których wymagania termiczne nie są wysokie - np. wczesne odmiany pietruszki, czosnku. W cieplejsze miesiące wiosny siejemy nasiona warzyw strączkowych np. groch czy bób oraz inne np. cebulę, pietruszkę korzeniową lub ziemniaki. Aby plon był jak najlepszy należy zakupywać nasiona z bezpiecznych i właściwych źródeł. Nasiona warzyw są ogólnodostępne dla każdego i można je kupić w wielu miejscach. Najistotniejszą sprawą jest dobry wschód i zbiór roślin dla nas przydatnych. Nasiona powinny być zdrowe oraz muszą mieć odpowiednią siłę kiełkowania. Warto kupować od znanych i cenionych producentów, którzy gwarantują pewność, bezpieczeństwo i wysoką jakość produktów. Bardzo ważna jest czystość materiału siewnego. Opakowania nasion powinny być prawidłowo oznakowane, a obrót nasionami odpowiednio udokumentowany. Inspektorzy Wojewódzkich Inspektoratów Ochrony Roślin i Nasiennictwa w całej Polsce co roku kontrolują prawidłowość w sprzedaży i obrocie nasionami oraz prawidłowość ich oznakowania po to, aby zakupywane nasiona dawały nam pewność, że będziemy cieszyć się zadowalającym wschodem, a co za tym idzie smakiem i jakością wyhodowanych warzyw.