28 Września 2023

Sezon na dynię! Drukuj

Dynia (Cucurbita) stałą się jednym z najpopularniejszych w Polsce warzyw oraz rośliną ozdobną w sezonie jesiennym. Pochodzi ze strefy klimatu gorącego i ciepłego Ameryki Środkowej a uprawiana jest obecnie niemal na całym świecie.

Dynia to rodzaj dwuliściennych roślin z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae), do którego zaliczamy około 20 gatunków. W Polsce najczęściej przeznaczona do uprawy jest dynia olbrzymia (Cucurbita maxima)  i dynia zwyczajna (Cucurbita pepo L). Przy czym dynia zwyczajna charakteryzuje się dużym zróżnicowaniem morfologicznym, a w jej obrębie wyróżniamy odmiany botaniczne takie jak: kabaczek, cukinia, patison i dynia oleista.

Dynia jest rośliną jednoroczną, jednopienną i rozdzielnopłciową. System korzeniowy jest płytki, ale dobrze rozwinięty. Korzenie boczne rozrastają się w promieniu nawet 4-6 m. Łodyga jest płożąca i dorasta do 5-6 m. Z pędu głównego, przy nasadzie, wyrastają pędy boczne. Liście są duże, sercowate na długich ogonkach ustawionych pionowo. Kwiaty mają barwę żółtopomarańczową. Żeńskie wyrastają pojedynczo z kątów liściowych, mają krótkie i grube szypułki. Męskie wyrastają po kilka z kątów liści na długich szypułkach.

Obecnie wzrasta zainteresowanie dynią. W porównaniu z innymi warzywami z rodziny dyniowatych ma ona najmniejsze wymagania klimatyczne. Prawidłowo nawadniana i nawożona, dobrze plonuje, nawet na piaskach. Zawartość pożytecznych związków jest wysoka. Owoce dyni posiadają dużą wartość dietetyczną i leczniczą, a nawet kosmetyczną. Jadalne są nie tylko owoce, ale również pestki i kwiaty. Owoce charakteryzuje wysoka zawartość karotenoidów oraz witamin: C, E, K, PP, B1, B2, B6 i kwasu foliowego. Zawierają również wiele składników mineralnych: K, P, Ca, Mg oraz Na, Fe, Zn.

Owoce powinny być zbierane w fazie pełnej dojrzałości. W zależności od odmiany okres wegetacji tych warzyw wynosi 90–120 dni. Zewnętrznym objawem pełnej dojrzałości jest stwardnienie skórki. Często wygląd skórki zmienia się z błyszczącej na matową. Kolor skórki zależy od odmiany. Dominującym jest pomarańczowy, ale może być również zielony, biały, czerwony i brązowy. Innym wskaźnikiem dojrzałości jest korkowacenie i brązowienie szypułki, a także często jej małe zmarszczenie. Tylko dojrzała dynia nadaje się do długiego przechowywania. Poza tym dopiero po osiągnieciu pełnej dojrzałości charakteryzuje się wysokimi wartościami sensorycznymi. Bezpośrednio po zbiorze dynia powinna być przez 2-3 tygodnie składowana w przewiewnym i ciepłym pomieszczeniu. Zwiększa się wtedy poziom cukrów w miąższu, co poprawia smak dyni.

Jednym z producentów dyni na terenie powiatu opolskiego jest gospodarstwo znajdujące się w miejscowości Prószków. Na terenie gospodarstwa po zbiorze powstał piękny ogród dyniowy, w którym organizowane są pikniki dyniowe i z którego zdjęcia załączamy poniżej.

Na zdjęciu przedstawiono zbiór rożnego rodzaju dyń
Na zdjęciu...
Na zdjęciu przedstawiono zbiór rożnego rodzaju dyń
Na zdjęciu...
Na zdjęciu przedstawiono zbiór rożnego rodzaju dyń
Na zdjęciu...
Na zdjęciu przedstawiono zbiór rożnego rodzaju dyń
Na zdjęciu...
Na zdjęciu przedstawiono zbiór rożnego rodzaju dyń
Na zdjęciu...
Na zdjęciu przedstawiono zbiór rożnego rodzaju dyń
Na zdjęciu...
Na zdjęciu przedstawiono zbiór rożnego rodzaju dyń
Na zdjęciu...
Na zdjęciu przedstawiono zbiór rożnego rodzaju dyń
Na zdjęciu...
Na zdjęciu przedstawiono zbiór rożnego rodzaju dyń
Na zdjęciu...
Na zdjęciu przedstawiono zbiór rożnego rodzaju dyń
Na zdjęciu...