Od ziarenka do.....makaronu Drukuj
Jeśli lubisz dania z makaronem to miałeś okazję do świętowania 25 października, gdyż obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu. Spaghetti, świderki, tagliatelle, kolanka, lasagne, nitki, penne, cannelloni, kokardki czy muszelki… można jeść cały rok. Wystarczy tylko mąka i woda niekiedy jajko oraz inne składniki a wyczarujesz pożywny produkt o różnych kształtach i kolorach.
W zależności od rodzaju makaronu do jego wyrobu wykorzystuje się różne rodzaje mąk, m.in.: pszenną, gryczaną, kukurydzianą, orkiszową, ryżową i sojową. Coraz bardziej popularne są makarony z mąki pełnoziarnistej. Duży wpływ na smak makaronu ma jakość mąki, a co za tym idzie zboże, z którego została wyprodukowana. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa czuwając nad jakością nasion poprzez kontrolę materiału siewnego przyczynia się do zdrowotności maki, z której między innymi robione są makarony.
Kwalifikatorzy urzędowi WIORiN w Gdańsku przeprowadzają ocenę polową materiału siewnego, podczas której sprawdzają:
- czystość i jednolitość odmianową,
- zdrowotność,
- stopnień zachwaszczenia,
- ogólny rozwój roślin,
- obszar zgłoszonej plantacji oraz czy w okresie wegetacji rozwoju roślin były warunki potrzebne do wyprodukowania materiału siewnego wysokiej jakości.
Ponadto wykonują lustracje zboża na polu a także pobierają próby pod kątem występowania szkodników i chorób oraz pozostałości środków ochrony roślin.
Zdrowa roślina gwarantuje zdrową żywność.
Źródło zdjęcia: https://beszamel.se.pl/
Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. z 2022, poz. 2509). GIORiN wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem podania źródła i odnośnika do adresu strony internetowej www.piorin.gov.pl.