Międzynarodowy Dzień Szpinaku Drukuj
26 marca przypada Międzynarodowy Dzień Szpinaku. Głównym zamierzeniem jest oczywiście wzbudzanie zainteresowania szpinakiem wśród społeczeństwa ze względu na jego wspaniałe właściwości. Jego liście są niezwykle zdrowe za sprawą znajdujących się w nich witamin np. C oraz przeciwutleniaczy i luteiny. Zawiera one także takie witaminy jak A, E, B6, żelazo, potas oraz kwas foliowy. Szpinak warzywny jest również bogatym źródłem białka, karotenoidów oraz błonnika. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa w swoich działaniach kontrolnych prowadzi nadzór nad produkcją roślinną, która poddawana jest ścisłej kontroli pod kątem pozostałości środków ochrony roślin oraz innych substancji niebezpiecznych dla zdrowia. Nadzór PIORIN nad produkcją roślinną ma również na celu zapewnienie bezpieczeństwa fitosanitarnego oraz zapobieganie rozprzestrzenianiu się szkodników i chorób kwarantannowych. W trosce o bezpieczeństwo żywności, inspektorzy WIORiN w Gdańsku przeprowadzają urzędowe kontrole, między innymi stosowania środków ochrony roślin w gospodarstwach produkcyjnych, pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych w trakcie ich produkcji, a także kontrolują stan sprzętu przeznaczonego do stosowania środków ochrony roślin. Użycie środka ochrony roślin nie może stanowić zagrożenia dla zdrowia człowieka, zwierząt i środowiska.
Źródło zdjęcia: www.cosdlazdrowia.pl, www.bimkal.pl
Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. z 2019, poz. 1231 z późn. zm.). GIORiN wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem podania źródła i odnośnika do adresu strony internetowej www.piorin.gov.pl