26 Października 2023

Makaron... Drukuj

Często jadasz i lubisz dania na bazie makaronu? Jeśli tak, to masz okazję do świętowania, bo 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu! Spaghetti, świderki, tagliatelle, kolanka, lasagne, nitki, penne, cannelloni, kokardki, muszelki… Ponoć rodzajów makaronu jest ponad sześćset! Wystarczy tylko mąka i woda, jeżeli dodasz odrobinę innych składników i włożysz trochę wysiłku, to wyczarujesz pożywny produkt o różnych kształtach i kolorach. W zależności od rodzaju makaronu do jego wyrobu wykorzystuje się różne rodzaje mąk, m.in.: pszenną, gryczaną, kukurydzianą, orkiszową, ryżową i sojową. Coraz bardziej popularne są makarony z mąki pełnoziarnistej. Duży wpływ na smak makaronu ma jakość mąki, a co za tym idzie zboże z którego została wyprodukowana. Nad jakością nasion czuwają pracownicy PIORiN kontrolując aby materiał siewny spełniał wymagania w zakresie jego wytwarzania i jakości. Kwalifikatorzy urzędowi WIORiN w Gdańsku przeprowadzają ocenę polową materiału siewnego, podczas której sprawdzają:

  • czystość i jednolitość odmianową,
  • zdrowotność,
  • stopnień zachwaszczenia,
  • ogólny rozwój roślin,
  • obszar zgłoszonej plantacji oraz czy w okresie wegetacji rozwoju roślin były warunki potrzebne do wyprodukowania materiału siewnego wysokiej jakości.

Ponadto wykonują lustracje zboża na polu a także pobierają próby pod kątem występowania szkodników i chorób.

Zdrowa roślina  gwarantuje zdrową żywność.

 

 

Źródło zdjęć: https://bimkal.pl

Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. z 2019, poz. 1231 z późn. zm.). GIORiN wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem podania źródła i odnośnika do adresu strony internetowej www.piorin.gov.pl


lista aktualności