25 Sierpnia 2023

Dzień polskiej żywności Drukuj

Gdy pod koniec sierpnia na straganach i półkach sklepowych pojawiają się polskie świeże warzywa i owoce, a rolnicy świętują dożynki i cieszą się zbiorami, obchodzimy „Święto polskiej żywności”, przypadające na 25 sierpnia.

 

Celem Dnia Polskiej Żywności jest uświadomienie społeczeństwu, jak bogata jest oferta rodzimych producentów żywności. Z doświadczenia wiemy, że wiele smacznych i zdrowych produktów powstaje w Polsce, m.in. kapusta kiszona, ogórki kiszone, twaróg, pieczywo, wędliny czy sery. Musimy pamiętać, że wybierając polską żywność, to my konsumenci wspieramy nasze rolnictwo i gospodarkę.

 

Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa w swoich działaniach kontrolnych prowadzi nadzór nad produkcją roślinną, która poddawana jest ścisłej kontroli pod kątem pozostałości środków ochrony roślin, nawozów oraz innych substancji niebezpiecznych dla zdrowia. 

 

Nadzór PIORIN nad produkcją roślinną ma również na celu zapewnienie bezpieczeństwa fitosanitarnego oraz zapobieganie rozprzestrzenianiu się szkodników i chorób kwarantannowych.

 

W trosce o bezpieczeństwo żywności, inspektorzy WIORiN w Gdańsku przeprowadzają urzędowe kontrole, między innymi stosowania środków ochrony roślin w gospodarstwach produkcyjnych, pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych w trakcie ich produkcji, a także kontrolują stan sprzętu przeznaczonego do stosowania środków ochrony roślin.

 

POLSKA ŻYWNOŚĆ POD KONTROLĄ!!!

 

Źródło zdjęcia: www.gov.pl

 

Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. z 2019, poz. 1231 z późn. zm.). GIORiN wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem podania źródła i odnośnika do adresu strony internetowej www.piorin.gov.pl.


lista aktualności