CHMIEL Drukuj
treść komunikatu w postaci dźwiękowej:
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa zapobiega występowaniu i rozprzestrzenianiu się organizmów szkodliwych występujących także w uprawach chmielu. Negatywne skutki powodowane przez organizmy szkodliwe w uprawach tej rośliny można ograniczać, między innymi poprzez stworzenie roślinie uprawnej odpowiednich warunków wzrostu i rozwoju. Profilaktyka pełni bardzo ważną rolę w przeciwdziałaniu wszystkim organizmom szkodliwym.
Pracownicy Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Gdańsku prowadzą monitoring występowania organizmów szkodliwych w uprawie chmielu oraz kontrolują stosowanie podstawowych zasad higieny fitosanitarnej oraz prawidłowe stosowanie środków ochrony roślin. Użycie środka ochrony roślin nie może stanowić zagrożenia dla zdrowia człowieka, zwierząt i środowiska. Chorobą, która może powodować poważne straty w uprawie tej rośliny jest Werticilioza chmielu (Humulus lupulus). Gatunkiem najczęściej izolowanym z chmielu jest V. albo-atrum, ale czasami izoluje się V. dahliae (Zinkernagel, 1982). V. albo-atrum i V. dahliae są gatunkami blisko spokrewnionymi. Oba gatunki, poza chmielem występują na wielu roślinach zielnych i drzewiastych, w dużej części obszarów umiarkowanych i subtropikalnych.
Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) jest to roślina wieloletnia należąca do rodziny konopiowatych (Cannabaceae). Zimuje jako kłącze i co roku wypuszcza łodygi, które mogą osiągnąć nawet do 9 metrów wysokości. Prawdopodobnie pierwotnie chmiel pojawił się w Chinach. W swoim składzie zawiera związki chemiczne, które wykazują aktywne działanie. Będąc rośliną jadalną jej liście, młode pędy i szyszki są wykorzystywane w kuchni. Najbardziej rozpowszechnionym zastosowaniem w przemyśle spożywczym jest wytwarzanie piwa - najstarszego trunku na świecie, którego historia zaczyna się 12 tysięcy lat temu w Azji. Pędy chmielu mają podobne zastosowanie jak szparagi – można je dodawać do sałatek, zup, omletów. Z kolei liście po sparzeniu wrzątkiem można wykorzystać jako dodatek do różnych dań. Chmiel, dzięki zawartości olejku eterycznego hamuje namnażanie drobnoustrojów, dlatego znalazł zastosowanie jako naturalny konserwant.
Żródło zdjęć: www.kuchnianaszapolska.pl
Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. z 2019, poz. 1231 z późn. zm.). GIORiN wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem podania źródła i odnośnika do adresu strony internetowej www.piorin.gov.pl.