10 luty „Światowy Dzień Roślin Strączkowych” Drukuj
Termin „rośliny strączkowe” odnosi się do roślin jednorocznych, które mają przedłużone owoce zawierające od kilku do kilkunastu nasion o różnej wielkości, kształcie i kolorze (strąki). Najczęściej spożywane suche nasiona roślin strączkowych to: fasola czerwona, fasola biała, ciecierzyca, bób, groch łuskany, fasola mung, soczewica i łubin. Nasiona te są ważnym źródłem białka roślinnego i aminokwasów. Stanowią one podstawę zdrowej diety i mają znaczenie zarówno dla zdrowia ludzi, jak i zwierząt. Pomagają w walce z otyłością i chorobami chronicznymi takimi jak cukrzyca, choroby wieńcowe, a nawet nowotwory. Są bogate w wartości odżywcze takie jak białko, żelazo, cynk, błonnik pokarmowy, minerały i witamina B. Są również niskotłuszczowe, nie zawierają cholesterolu i glutenu oraz mają niski indeks glikemiczny. Mają one istotny wpływ na redukcję głodu i niedożywienia, zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego oraz poprawę ludzkiego zdrowia i stanu środowiska.
Rośliny strączkowe posiadają właściwości wiążące azot, co przyczynia się do zwiększenia żyzności gleby. Ponadto, wspierają one zrównoważone rolnictwo, a posiadane przez nie zdolności adaptacyjne przyczyniają się do łagodzenia zmian klimatycznych. Przyczyniają się również do wzbogacenia rolniczej bioróżnorodności z pożytkiem dla zwierząt i owadów.
W ramach urzędowych kontroli inspektorzy WIORiN w Gdańsku prowadzą kontrole występowania agrofaga kwarantannowego Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens powodującego bakteryjne więdnięcie fasoli. Bakteria ta nie była do tej pory notowana na terytorium Polski i występuje głównie na fasoli, grochu oraz soji. Działania poszukiwawcze prowadzone przez inspektorów WIORiN w Gdańsku polegają na wizualnej lustracji roślin rosnących oraz monitoringowym pobieraniu prób nasion do badań laboratoryjnych.
Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. z 2019, poz. 1231 z późn. zm.). GIORiN wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem podania źródła i odnośnika do adresu strony internetowej www.piorin.gov.pl