03 Lipca 2023

Warto jeść polskie truskawki i maliny Drukuj

Truskawki
Truskawki
Truskawki
Truskawki
Maliny
Maliny

Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa corocznie prowadzi monitoring prawidłowości stosowania środków ochrony roślin w produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego pobierając około 4000 próbek płodów rolnych do badania pod kątem pozostałości substancji czynnych pestycydów.


Obecnie truskawki i maliny są jednymi z popularniejszych owoców sezonowych, a ich spożycie dostarcza wielu korzyści: małokaloryczne, zawierają cenne minerały oraz witaminy, szczególnie C oraz E (naturalne antyoksydanty), witaminy z grupy B: B1, B2, B6, kwas foliowy B9. Warto zatem wiedzieć, czy ich spożycie na pewno jest bezpieczne i zdrowe.


W ubiegłym roku przebadano 85 próbek truskawek i 65 próbek malin pod kątem obecności ponad 480 pozostałości środków ochrony roślin. W żadnej nie stwierdzono przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości odnoszących się do żywności. 


W bieżącym roku PIORiN kontynuuje prowadzenie nadzoru nad prawidłowością stosowania środków ochrony roślin. Troska o zdrowie konsumentów wymaga, by płody rolne były bezwzględnie wolne od przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin. Spełnienie powyższego wymogu jest przy tym warunkiem utrzymania wysokiej pozycji polskiej żywności na wspólnym rynku Unii Europejskiej oraz skutecznej ekspansji na rynki państw trzecich.

 


lista aktualności
Rejestr zmian
Podmiot publikujący: PIORIN
Osoba publikująca informację: Grzegorz Gorzała
Data publikacji informacji: 03.07.2023 00:00
Data aktualizacji informacji: 03.07.2023 08:30
Sprawdź historię zmian