Pierwsze w Polsce wykrycie bakterii Ralstonia solanacearum w roślinach róż (Rosa sp.) Drukuj
W październiku 2016 r., w miejscu produkcji zlokalizowanym na terytorium województwa śląskiego stwierdzono występowanie bakterii Ralstonia solanacearum. Bakteria ta została wykryta w roślinach róż odm. Red Berry, produkowanych na kwiat cięty. Jest to pierwsze w Polsce wykrycie bakterii Ralstonia solanacearum w roślinach róż. Dotychczas, bakteria ta była stwierdzana w naszym kraju jedynie na roślinach ziemniaka (pierwsze wykrycie – październik 2014 r.). Na terytorium Unii Europejskiej organizm ten stwierdzany był wcześniej na roślinach róż tylko w 2 państwach, tj. w Holandii i Belgii.
Bakteria Ralstonia solanacearum charakteryzuje się niezwykle szerokim zakresem roślin żywicielskich i poraża pond 200 gatunków. Nasilenie objawów chorobowych jest uzależnione od wielu czynników, np. od gatunku/rodzaju rośliny, odmiany, a także warunków otoczenia. Rośliny róż porażone bakterią Ralstonia solanacearum charakteryzują się słabszym wzrostem, żółknięciem liści oraz czarnymi przebarwieniami na pędach. W przypadku silnego porażenia roślin, w miejscu przecięcia pędów pojawia się wyciek śluzu.
Głównymi drogami rozprzestrzeniania się bakterii są zainfekowane: rośliny, gleba/podłoże, woda stosowana do nawadniania lub opryskiwania oraz narzędzia używane do uprawy i pielęgnacji roślin. Bakteria ta wnika do roślin poprzez uszkodzone korzenie, zranienia na pędach oraz przez szparki oddechowe.
Bakteria Ralstonia solanacearum na terenie Unii Europejskiej posiada status organizmu kwarantannowego i podlega obowiązkowi zwalczania. Dlatego też, w przypadku podejrzenia wystąpienia ww. bakterii należy niezwłocznie poinformować o tym najbliższą jednostkę wojewódzkiego inspektoratu ochrony i nasiennictwa. Adresy wszystkich jednostek PIORiN dostępne są tutaj.