Dożynki Prezydenckie Drukuj
W ostatni weekend rolnicy z różnych regionów Polski przyjechali do Warszawy na Dożynki Prezydenckie. W 1927 roku odbyły się pierwsze Dożynki Prezydenckie w Spale z udziałem ówczesnego prezydenta Ignacego Mościckiego. W tegorocznych uroczystościach uczestniczyli prezydent Andrzej Duda oraz pierwsza dama Agata Kornhauser-Duda oraz przedstawiciele instytucji działających na rzecz rolnictwa i organizacji rolniczych. Wśród nich obecni byli również Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa Andrzej Chodkowski oraz Zastępca Tadeusz Łączyński.
Główną część uroczystości rozpoczęła msza święta w kościele Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny i świętego Józefa Oblubieńca. Później na dziedziniec Pałacu Prezydenckiego przeszedł barwny korowód z wieńcami dożynkowymi, których konkurs zorganizowano w sobotę. Widowiskowy ceremoniał dożynkowy z przekazaniem chleba prezydentowi oraz tańcami zaprezentował Państwowy Zespół Ludowy Pieśni i Tańca „Mazowsze”.
W swoim wystąpieniu prezydent podkreślił, że „bezpieczeństwo żywnościowe, samowystarczalność Polski jest ogromną zasługą trudu pracy rolnika, który uświęca ten chleb, będący tradycją naszych ojców. Dziś jest na każdym stole i nie brakuje go, tak jak i innych płodów rolnych. Wraz z naszymi rolnikami i dzięki naszym rolnikom przetrwaliśmy trudne momenty, które były w ostatnim czasie”.
Po zakończeniu części oficjalnej zgromadzeni goście przechadzali się po ogrodach prezydenckich wśród stoisk kół gospodyń wiejskich, degustowali regionalne przysmaki i podziwiali wyróżnione wieńce dożynkowe.
Źródło zdjęć: Pezydent.pl, PAP