12 Września 2019

Szkolenia organizowane przez Laboratorium Oceny Nasion WIORiN w Poznaniu. Drukuj

Laboratorium cyklicznie organizuje szkolenia przeznaczone dla osób, które ubiegają się o uzyskanie uprawnień do oceny laboratoryjnej materiału siewnego. W tym roku szkolenie dotyczyło grupy roślin oleistych i włóknistych i obejmowało gatunki: gorczyca biała (Sinapis alba), gorczyca sarepska (Brassica juncea), rzepak (Brassica napus), rzepik (Brassica rapa), gorczyca czarna (Brassica nigra), mak (Papaver somniferum), kminek zwyczajny (Carum carvi), krokosz barwierski (Carthamus tinctorius), bawełna (Gossypium spp.), orzech arachidowy (Arachis hypogea), z wyłączeniem: soi (Glycine max), słonecznika (Helianthus annuus), konopi (Cannabis sativa), lnu (Linum usitatissimum), dla których w badaniu urzędowym wymagane jest przeprowadzenie badań mikrobiologicznych określających obecność organizmów szkodliwych. Program szkolenia obejmował:

  • wybrane zagadnienia z przepisów dotyczących nasiennictwa w zakresie oceny laboratoryjnej materiału siewnego, prowadzenia dokumentacji oraz zestawiania wyników;
  • metod oceny laboratoryjnej (definicje nasion czystych, wydzielanie próbek w tym metodą szufelkową, oznaczanie czystości nasion, oznaczanie zawartości nasion innych roślin w sztukach, identyfikacja gatunków, ocena zdolności kiełkowania nasion oraz masy tysiąca nasion);

     Podczas zajęć praktycznych uczestnicy musieli między innymi zidentyfikować krowiziół zbożowy (Vacaria hispanica) w rzepaku (zdjęcie 1)

oraz mak polny (Papaver rhoeas) w maku lekarskim (zdjęcie 2). 

Identyfikacja tych gatunków wymaga pracy z mikroskopem stereoskopowym oraz dużej wiedzy, uwagi i umiejętności od analityków.

Omówiono badanie oznaczania zarazy (Orobanche); badanie to również wymaga analizy mikroskopowej próbki analitycznej, jest to wymaganie jakościowe podczas oceny krokosza barwierskiego.

W czerwcu uczestnicy szkolenia przystąpili do egzaminów, wszyscy uzyskali wynik pozytywny. Gratulujemy i życzymy powodzenia w dalszym doskonaleniu zawodowym.