22 Września 2020

MATERIAŁ SIEWNY A PRODUKCJA ZDROWEJ ŻYWNOŚCI Drukuj

 

W ramach obchodów Międzynarodowego Roku Zdrowia Roślin, dużo uwagi poświęca się zdrowiu roślin, a mówiąc o zdrowych roślinach, nie sposób pominąć materiału wyjściowego, z którego produkowana jest żywność i pasze. Materiał siewny to nasiona roślin rolniczych i warzywnych, wytworzone w specjalistycznych gospodarstwach hodowlanych i nasiennych. Podlegają one urzędowej ocenie zarówno polowej, jak i laboratoryjnej. Dobrze przygotowany  materiał siewny zachowuje cechy właściwe dla odmiany oraz gwarantuje wysoką jakość i zdrowotność wysiewnych nasion. Producenci rolni dokonując wyboru odmian, które chcieliby wysiać w swoim gospodarstwie, powinni zwracać uwagę na  czynniki decydujące o uzyskaniu wysokich plonów, posiadających najbardziej pożądane dla nich cechy jakościowe, przy równoczesnym spełnieniu wymagań integrowanej ochrony i zaleceń wynikających z dobrej praktyki rolniczej.  

Kluczowymi czynnikami są:

- dobór  odmian   pod względem warunków klimatyczno-glebowych, by w sposób kompleksowy zaspokoić potrzeby roślin i zapewnić im prawidłowy rozwój,

- odporność odmian na choroby i szkodniki, gdyż dzięki odpowiedniej odmianie można zmniejszyć ryzyko pojawienia się na plantacji groźnych chorób i szkodników, zapewniając tym samym wysokie plony.

Rolnik stosując w gospodarstwie kwalifikowany materiał siewny określonej odmiany, ma pełną wiedzę o odporności lub tolerancji tej odmiany na choroby i szkodniki, jej reakcji na niskie lub wysokie temperatury, na niedobór lub nadmiar opadów; otrzymuje również informację o jakości uzyskanego plonu. Wiedza na temat właściwości wybranej odmiany pozwala na ograniczenie liczby niezbędnych zabiegów ochrony roślin oraz na zmniejszenie poziomu nawożenia, co pozwala na wyprodukowanie zdrowszej żywności i pasz. Ponadto wysiewając nowe odmiany producenci wspierają postęp biologiczny, który zmierza w kierunku dostosowania odmian do coraz częściej występujących ekstremalnych zjawisk pogodowych. Nowe odmiany cechuje  także lepsze wykorzystanie składników pokarmowych zawartych w glebie oraz  większa odporność na najgroźniejsze choroby i szkodniki.  Istotnym argumentem za stosowaniem w gospodarstwie kwalifikowanego materiału siewnego jest pewność, że wyprodukowana z niego żywność i pasze są wolne od GMO. Odmiany roślin rolniczych i warzywnych dopuszczone do obrotu w Polsce i Unii Europejskiej nie są zmodyfikowane genetycznie. Wyjątek stanowi dopuszczenie do obrotu na terenie Unii Europejskiej genetycznie zmodyfikowanych odmian kukurydzy MON 810, których uprawa jest jednak zakazana w naszym kraju.   

Producenci rolni powinni dbać o to, by hasło „zdrowa żywność” nie kojarzyło się konsumentom jedynie z rolnictwem ekologicznym. Ważne jest przekonanie odbiorców, że produkty pochodzące z gospodarstw konwencjonalnych także są zdrowe i bezpieczne. Gwarancją tego jest stosowanie kwalifikowanego materiału siewnego w możliwie jak najszerszym zakresie, a także pełne wykorzystanie wiedzy na temat wybranych odmian, która przekazywana jest  przez hodowców.

Autor tekstu: Maria Szczepanek

Autor infografiki: Anna Hamrol

 

 

 

Wszelkie treści zamieszczone na tej stronie internetowej (teksty, zdjęcia itp.) podlegają ochronie prawnej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim  i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2019, poz. 1231 z późn. zm.). WIORiN wyraża zgodę na wykorzystanie całości lub części powyższej informacji, pod warunkiem podania źródła i odnośnika do adresu strony internetowej http://piorin.gov.pl/wiorin/wielkopolskie