21 Listopada 2024

Skarby polskich sadów Drukuj

Dojrzałe jabłka gotowe do zbioru
Dojrzałe jabłka...
Inspektor kontrolujący sad jabłoniowy w fazie kwitnienia
Inspektor...
Pułapka do odłowu owocówki jabłkóweczki wywieszona w sadzie jabłoniowym
Pułapka do odłowu...
Sad jabłoniowy – widok ogólny
Sad jabłoniowy –...
Jabłka w fazie dojrzałości zbiorczej
Jabłka w fazie...

Pracownicy Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Kielcach Oddział w Sandomierzu, w związku ze specyfiką powiatu, nadzorują sady jabłoniowe podczas wegetacji oraz przeprowadzają kontrole fitosanitarne tych owoców przeznaczonych na eksport do krajów trzecich.

Sady jabłoniowe są systematycznie lustrowane pod kątem zdrowotności, prawidłowości stosowania środków ochrony roślin oraz obecności ich pozostałości w owocach. Między innymi dzięki nadzorowi pracowników PIORiN nad poszczególnymi etapami uprawy owoców konsumenci mają gwarancję, że kupione produkty odznaczają się nie tylko doskonałymi walorami smakowymi, ale także z jednej strony zdrowotnością, a z drugiej wysoką wartością biologiczną, w tym brakiem pozostałości środków ochrony roślin. Przy tej okazji chcielibyśmy zachęcić Państwa do systematycznego spożywania tych zdrowych i powszechnie dostępnych owoców zgodnie z powiedzeniem „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza daleko ode mnie”. Znaczenie jabłek, wbrew obiegowej opinii, nie polega na bogactwie witaminy C, której zawartość jest mała, wynosi przeciętnie 7 mg w 100 g owocu tuż po zbiorze. Znaczenie dietetyczne jabłek polega przede wszystkim na dużej zawartości pektyn, czyli rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi, działają oczyszczająco na organizm, wspomagają metabolizm węglowodanów, nie dopuszczając do nadmiernej zawartości glukozy we krwi. Mimo kwaskowatego smaku, wynikającego z obecności kwasów organicznych, mają zdolność odkwaszania organizmu, ponieważ zawierają dużo zasadotwórczych składników mineralnych. Zawarty w nich potas korzystnie wpływa na gospodarkę wodną organizmu, żelazo zapobiega anemii, krzem i wapń obecne w skórce wzmacniają kości, zęby, włosy i paznokcie. Warto zatem spożywać jabłka, szczególnie teraz, w czasie ich maksymalnej obfitości i różnorodności odmianowej.