Kontrola dotycząca prawidłowości certyfikacji w integrowanej produkcji Drukuj
Integrowana produkcja roślin (IP) jest nowoczesnym system jakości żywności, który wykorzystuje postęp techniczny i biologiczny w uprawie, ochronie roślin i nawożeniu oraz zwraca szczególną uwagę na ochronę środowiska i zdrowie ludzi.
Certyfikat potwierdzający uczestnictwo w systemie Integrowanej Produkcji Roślin gwarantuje, że wyprodukowana żywność jest wysokiej jakości i nie zostały przekroczone dopuszczalne poziomy pozostałości środków ochrony roślin, azotanów, azotynów i metali ciężkich. Rolnicy, którzy posiadają certyfikat w zakresie Integrowanej Produkcji Roślin są osobami, którym zależy na zdrowiu konsumentów oraz na środowisku naturalnym.
Na terenie naszego województwa jest 1 podmiot prowadzący działalność w zakresie certyfikacji w integrowanej produkcji roślin. W położonej w malowniczym miejscu siedzibie firmy co roku przeprowadzane są kontrole dotyczące prawidłowości certyfikacji w integrowanej produkcji. Sprawdzamy czy zgodnie z przepisami przyjmowane są zgłoszenia, czy prawidłowo prowadzony jest rejestr producentów roślin, czy prawidłowo wydawane są zaświadczenia o numerze wpisu do rejestru producentów roślin, a także dokumentowanie czynności kontrolnych przez podmiot certyfikujący.