Integrowana produkcja roślin Drukuj
Integrowana produkcja roślin (IP) to dobrowolny system gospodarowania, który ma na celu wytworzenie najwyższej jakości produkty i artykuły spożywcze odpowiednie dla zdrowia konsumenta.
Jest powszechnie stosowaną metodą produkcji żywności. Wykorzystuje postęp techniczny i biologiczny w uprawie, ochronie roślin i nawożeniu, a także zwraca uwagę na ochronę środowiska i zdrowie ludzi. Obecnie system IP stosowany jest w uprawach warzywniczych, ogrodniczych, jak i rolniczych.
Wysoką jakość plonów pochodzących z takiej produkcji potwierdza certyfikat z zastrzeżonym znakiem „Integrowana Produkcja”. Kontrolę nad systemem sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Jedną z elementów integrowanej produkcji jest zachowanie wymogów integrowanej ochrony roślin, którą stosują rolnicy obowiązkowo od 2014 roku. Integrowana produkcja stawia producentom wyższe wymagania względem upraw konwencjonalnych.
Najważniejsze wymagania w prowadzeniu integrowanej produkcji roślin to:
- planowanie i zakładanie uprawy z uwzględnieniem doboru odmian;
- racjonalne nawożenie z uwzględnieniem analiz gleby;
- stosowanie racjonalnych sposobów regulowania zachwaszczenia;
- pielęgnacja upraw, stosowanie prawidłowych zabiegów agrotechnicznych;
- ochrona przed chorobami i szkodnikami wykorzystująca w pierwszej kolejności wszędzie tam gdzie jest to możliwe mechaniczne metody ochrony;
- przestrzeganie zasad higieniczno-sanitarnych;
- prowadzenie wymaganej dokumentacji poprzez opisywanie podejmowanych działań w ramach prowadzonej produkcji (notatnik integrowanej produkcji roślin.
W ramach potwierdzenia prawidłowości prowadzenia upraw w systemie IP pracownicy WIORiN w Kielcach Oddziału w Końskich prowadzą kontrole gospodarstw, które wystąpiły o certyfikację swoich produktów. Na terenie Oddziału gospodarstwa prowadzą zgłaszane do certyfikacji uprawy takie jak: kukurydza, gryka, borówka, pszenica, rzepak i soja.