Kontrola zdrowotności plantacji maliny (Rubus) Drukuj
Inspektorzy Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa z Oddziału w Opolu w ramach realizacji zadań związanych z Single Market Programme dokonali lustracji wizualnej plantacji maliny (Rubus).
Kontroli poddano plantację maliny zajmującą powierzchnię 1,5 ha w miejscowości Lędziny. Przeprowadzono lustrację wizualną roślin rosnących malin pod kątem występowania organizmów szkodliwych, w tym bakterii Xylella fastidiosa. Bakteria ta w Polsce (jak i w całej Unii Europejskiej) posiada status organizmu kwarantannowego i podlega obowiązkowi zwalczania.
Xylella fastidiosa jest wolno rosnącą, gram-ujemną bakterią zasiedlającą tkankę przewodzącą (ksylem) roślin, przenoszoną przez żywiące się sokami roślin owady. Zakres roślin, które mogą być jej gospodarzami obejmuje rośliny z 68 rodzin, 187 rodzajów i ponad 300 gatunków. Ze względu na tak dużą liczbę porażanych gatunków, Xylella fastidiosa może powodować różnorodne symptomy chorobowe - od niewielkich oparzeń liści do całkowitego zamierania roślin. Może także zasiedlać rośliny bezobjawowo. Ze względu na to, że bakteria atakuje ksylem, blokując podstawowe funkcje fizjologiczne (transport wody i składników pokarmowych) najczęstsze objawy chorobowe to: chlorozy, więdnięcie, zasychanie i oparzeliny liści (głównie wierzchołkowych) oraz zamieranie całych roślin.
W chwili obecnej brak jest możliwości chemicznego zwalczania Xylella fastidiosa, dlatego bardzo duże znaczenie ma stosowanie odpowiednich środków fitosanitarnych. Rozprzestrzenianiu się choroby zapobiega produkcja i sadzenie zdrowego materiału rozmnożeniowego. Zwalczanie choroby na plantacji polega przede wszystkich na usuwaniu i paleniu porażonych roślin oraz zwalczaniu owadów, będących wektorami.
Wszystkie przypadki podejrzenia wystąpienia bakterii Xylella fastidiosa powinny być bezwzględnie zgłaszane Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.