20 Marca 2020

Wiosna w laboratorium Drukuj

Choć za oknem jeszcze kalendarzowa zima, w Laboratorium Wojewódzkim  w Krakowie wiosnę widać gołym okiem.

Oznaczanie zdolności kiełkowania nasion roślin rolniczych i warzywnych to jedna z podstawowych metod badawczych Pracowni Oceny Nasion. Polega ona na ocenie wszystkich struktur młodej siewki oraz  zakwalifikowaniu ich jako normalnie kiełkujące  w odpowiednich warunkach i czasie przewidzianym przepisami Międzynarodowego Związku Oceny Nasion ISTA.

Ocena kiełkowania przeprowadzana jest na 400 nasionach,  losowo wybranych z nasion czystych i rozmieszczonych w jednakowych odległościach od siebie na wilgotnym podłożu.  Stosuje się zwykle powtórzenia po 100 nasion.

Jęczmień
Ogórek
Bób
Cebula
Burak ćwikłowy
Marchew
Gryka
Życica...
Fasola
kapusta czerwona
Pietruszka
Kukurydza